2022. október 14-én, pénteken lesz a Clevelandi Magyar Múzeum több mint két évtizedes hagyománnyal bíró borvacsorája. Finom magyar borokkal, élénk magyar zenével és meleg vendégszeretettel várnak minden kedves érdeklődőt. A képzeletbeli meghívót Mészáros Andrea és Elemér adta át a Bocskai Rádió hallgatóinak.

Az első vacsora Elemér ötlete alapján, Friedrich Mária és a Kori Smith segítségével lett létrehozva, adománygyűjtő jelleggel. Akkor még nem állt rendelkezésre ennyi magyar bor, de az évek alatt folyamatosan szélesedett a repertoár. Anno csak sejtették, hogy ebből talán egy időtálló hagyomány lehet, de azt nem sejtették, hogy ilyen sok alkalom megvalósul zsinórban.

Tudni kell, hogy Clevelandben nem kaphatók azok a magyar borok, amelyek a vacsorán lesznek, már néhány éve Washington DC-ből történik a behozatal. A borkóstoló vacsora bizottságának tagjai tartottak egy előzetes kóstolást, ahol tizenkét bor közül választották ki azt az ötöt, amelyet az előre kitalált vacsorához illeszteni tudnak. A menük évről évre némiképp változnak, de ami viszont mindig állandó, az az, hogy három fehér, egy vörös, és egy desszertbor kerül felszolgálásra. Idén, rendhagyó módon, egy hatodik bor is lesz. Utóbbit azok számára tették rendelhetővé, akik nem tudnak jelen lenni a vacsorán, de szívügyüknek érzik az adományozást; valamint a vacsoravendégek is kaphatnak belőle, ha további adományt szeretnének adni.

Tas J Nadas, Esq

A borlapon szereplő tételek négy magyarországi pincészet kincseiből lettek kiemelve. Így négy borvidék is képviselteti magát: az egri, a tokaji, a csopaki és a balatonfüredi. Különlegességük, hogy ezek mind kistermelésű, családi pincészetekből származó borok.

Tóth Ferenc Leányka című bora az előétellel kerül az asztalra. A Leányka Pincészetből származó, 2020-as bor teljes mértékben egri vidék gyümölcse. Magyarországnak a leghűvösebb borvidéki klímáján készült nedű száz százalékban magyar, egyféle szőlőből van. A bor neve azzal a régi tradícióval függ össze, hogy annak idején kereszteléskor a papot a szőlőtőkéből fizették. Amikor már sok kislány került a keresztvíz alá, elhatározták, hogy az akkoriban újnak számító szőlőt leánykának nevezik el. A bor kóstolásánál nagyon fontos arra figyelni, hogy van-e az italban elegendő sav és gyümölcs, milyen fanyarsága és a testessége. Utóbbi jellemvonás az alkoholszintre utal. A Leánykában tehát egyszerre van meg a virágos aroma, a körte és a zöldalma, ami egyfajta száraz motívummal egészül ki.

A következő fogás a saláta lesz. Ehhez az ételhez a tokaji vidék Gizella Pincészete szolgáltatja a megfelelő bort. A Tarcal falu mellett készített 2019-es Barát Hárslevelű abban különleges, hogy három hét eltéréssel, kézzel leszedett szőlők alkotják az alapját. Az egyik egy kicsit édesebb és intenzívebb, korábbi szüret ajándéka pedig elevenebb, gyümölcsösebb.

Ugyanezt a borászatot dicséri a Szent Tamás Hárslevelű. A vacsoravendégek kiválaszthatják, hogy a halhoz vagy a sertéshúshoz kortyolnak belőle. A világszerte ismert Szent Tamás dűlő több mint háromszáz éves, a tokaji vidék Mád településen található. Ha azt mondjuk, hogy ebből a borból csak három hordóval készítettek, akkor nem is kell többet hozzáfűzni a jelentőségéhez. A körülbelül 1060 palackból 12 a clevelandi vacsoraasztalra kerül.

A Szent Tamás Hárslevelű erős aromájú, citrusos és körte ízek keverednek benne. Az intenzív gyümölcsaroma nagyon jó egyensúlyban van az alkohol mértékével. A bornak clevelandi kötődése is van, ugyanis Molnár László clevelandi üzletember Tokajon is nyitott hordókészítő üzemet.

A 2017-es csopaki vörösbor Balatonfüred környékéről érkezik és a Szent Donát nevet viseli. Elegáns cseresznye- és ibolyaaroma teszi bársonyossá. Száz százalékos kékfrankos, Magyarországon egyébként ez a leggyakrabban használt alapanyag. A Szent Donát Pincészetben professzionálisan, magas technikával dolgoznak, finom boraikat gyönyörű, Balatonra néző kilátással fűszerezik. A környék egyik legkedvesebb vendéglátóhelyét biztosítják a csopakiaknak.

Az utóételhez félédes bor illik. Épp csak annyira legyen édes, hogy ne nyomják el egymást a desszertel, ami a vacsorán csokoládétorta lesz. A tokaji vidék Erzsébet Borászatának 2017-es szamorodnijára esett a szervezők választása. A szamorodni lengyel eredetű szó, azt jelenti: úgy, ahogy van. A megnevezés a munkafolyamatból ered: az egész fürtöt leszedik, az egészséges és a száraz szőlőszemek egyaránt bekerülnek a hordóba. A mazsolaszerű szemekben pedig nagyobb a cukortartalom.

A vacsorához ugyan nem szolgálják fel, de rendelésre hozzá lehet jutni a hatodik borhoz: Tramonte 2018, a Szent Donát Pincészet terméke. A csopaki borász ezt az italt először egy jótékonysági pénzgyűjtő akcióra készítette. A testes, de nagyon kellemes, mély vörösbor a Tihanyi félsziget büszkesége.

Az idei díszvendégek – a Hungarian Genealogical Society of Greater Cleveland képviseletében – a magyar felmenőkkel rendelkező Diana Rogers és Daniel Corrigan lesznek, akik szervezetükkel hozzásegítették az embereket a családfakutatáshoz. Az évtizedeken át Clevelandben működő társaság most megszűnt, így a Clevelandi Magyar Múzeum vezetősége a borvacsorával szeretné szimbolikusan meghálálni Diana és Daniel számára, hogy lehetőséget adtak arra, hogy a clevelandi magyarok kialakítsák identitásukat a családfa-kutatás módszerével.

Ami az adományozás technikai részleteit illeti, 3 csomagból lehet választani. A legkisebb adományért cserébe két üveg bor jár, a következőért négy, míg a legmagasabb összeg felajánlója hat borral lesz gazdagabb. A jelentkezési lehetőség már az utolsó pillanatoknál jár, ezért legkésőbb szerdáig hívják a következő telefonszámot: (216) 476-9939 (Kézdy Hajnalka, a múzeum pénztárosa). Az se csüggedjen, aki esetleg lemarad, mert megrendelheti a tetszőleges csomagot, amelyet majd otthonában, családja körében fogyaszt el. A rendelés módja még a vacsorát követő napokban is kint lesz a Clevelandi Magyar Múzeum honlapjának nyitóoldalán: clevelandhungarianmuseum.org

Mindenkit arra bíztatunk, hogy vegyen részt ezen a különleges alkalmon. A különlegességét nem csupán az adja, hogy ritka és minőségi magyar borokat kóstolhatnak, hanem az is, hogy adományukkal tesznek a Clevelandi Magyar Múzeum működéséért, amely intézmény a magyar közösség jövőjéért munkálkodik.

A borpaletta várhatóan el fogja varázsolni az ízlelőbimbókat:

 • Előételek: Tóth Ferenc Leányka Pincészet 2020; Eger, Magyarország.
  Fehér: Erdélyből származó szőlő, virágos aromák, száraz, citrom, körte, zöldalma ízek
 • Saláta: Gizella Pincészet „Barát Hárslevelű” 2019; Tokaj, Magyarország.
  Fehér: 100% Hárslevelű, szőlőkeverék, friss, finom, elegáns illat
 • Lazac: Gizella Pincészet „Hárslevelű Szent Tamás” 2019; Tokaj, Magyarország.
  Fehér: “Grand Cru” dűlőről, mindössze 3 hordó készült, intenzív sav, ízek és alkohol
 • Sertéshús: Szt. Donát Pincészet „Kékfrankos” 2017; Balatonfűred-Csopak, Magyarország.
  Vörös: 100% Kékfrankos, elegáns, összetett aromák, bársonyos textúra, ropogós, lédús, réteges
 • Desszert: Erzsébet Pincészet „Tokaj Sweet Szamordni” 2017; Tokaj, Magyarország.
  Arany színű, 100% furmint, testes, kerek édesség lédús savval egyensúlyozva
 • Borcsomagokban: St. Donát Pincészet „Tramontana” 2018; Balatonfűred-Csopak, Magyarország.
  Vörös: Cabernet Sauvignon és Merlot keveréke, lédús, gyümölcsös, közepesen testes

Helyszín és belépési tudnivalók:

Woodside Rendezvényközpont, 5025 East Mill Road, Broadview Heights, Ohio 44147

Fogadás: 18:30-19:15, vacsora 19:30-kor; Dresszkód: koktél öltözék; Zenekar: Harmónia

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.