Hasonló törvényjavaslatokat nemrégiben más republikánus vezetésű állam, köztük Texas, Oklahoma és Utah is benyújtott.

Louisiana lett az első amerikai állam, amely kötelezővé tette a tízparancsolat kifüggesztését minden állami iskola osztálytermében egészen az egyetemekig – írta meg a BBC.

Az intézkedést Jeff Landry kormányzó szerdán iktatta törvénybe, republikánus támogatással. A törvény a tízparancsolatot „az állam és a kormány alapdokumentumaként” jellemzi. A törvényt valószínűleg fog majd kapni támadásokat különböző civil csoportok részéről, mivel egyes vélemények szerint a tízparancsolat kifüggesztése ellentétes az amerikai alkotmányban rögzített egyház és állam szétválasztásának elvével.

ReklámTas J Nadas, Esq

A plakátokat 2025-ig minden állami támogatást kapott osztályteremben ki kell függeszteni.

A szerdai törvény előírja, hogy a plakátokon a szent szöveg „nagy, könnyen olvasható betűtípussal” szerepeljen. Hasonló törvényjavaslatokat nemrégiben más republikánus vezetésű állam, köztük Texas, Oklahoma és Utah is benyújtott.

A Tízparancsolat középületekben való elhelyezése már korábban is számos jogi vitát indított el. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1980-ban megsemmisített egy Kentucky állambeli törvényt, amely előírta a dokumentum kifüggesztését az általános és középiskolákban.

(Mandiner)

Borítókép: Illusztráció. Louisiana elrendeli, hogy minden osztályteremben tegyék ki a Tízparancsolatot. Fotó: Win McNamee/Getty Images

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.