Klasszikus zene, rock and roll, népi motívumok – elsőre talán nem is gondolná az ember, mennyire jól megférnek ezek a stílusok egymás mellett, egy rendezvény keretein belül. Dr. Fehér Krisztina szervezésével az érdeklődők mindhárom zenei világ gyöngyszemeiből csemegézhettek november 5-én, a Cleveland State Egyetemen. A Debreceni Egyetem nyelvésze KKM ösztöndíjasként második évét tölti vendégoktatóként az amerikai felsőoktatási intézményben. Szívügyének érzi, hogy a tanórák megtartásán túl pluszt vigyen diákjai életébe: a magyar kultúrát is megismertesse velük.

YouTube player

Az egynapos fesztivál ismeretterjesztő előadásai a zene bűvkörében teltek, melyeket egy koncert színesített. Krisztina olyan tematikát választott, ami a legtöbb hallgató érdeklődési körében megtalálható. Stílusosan úgy is mondhatnánk: a zene volt a közös nyelv. Azt akartuk, hogy a zene középpontba helyezésével az amerikai és a magyar kultúra keresztezze egymást – fogalmazott az ötletgazda és főszervező.

A nap első része a klasszikus zene kedvelőinek kedvezett. A CSU Zene Tanszékének zenészei egy amerikai magyar zeneszerző műveiből adtak elő válogatást. A szervezők csupán a koncepciót adták át meg a művészeknek, Dohnányi Ernő már a City Six Strings szabad választása volt.

Az amerikai rock and roll diplomácia tevékenysége Magyarországon a hidegháború időszakában – ez a kutatási témája dr. Kenyeres Attilának, aki előadásában szépen összekapcsolta a magyar és amerikai kultúrát Clevelandben, a rock and roll szülővárosában.

ReklámTas J Nadas, Esq

Tihanyi László koreográfus a nap harmadik produkciójának művészeti vezetője, ami a néptáncról és a népzenéről szólt. A Clevelandi Cserkész Regös Csoport vezetője főként rábaközi táncokat illesztett be a repertoárba, hiszen a 2023-as Nagyszereplés fő anyaga ez a tájegység lesz. Ezúttal a csoport 7 fiú- és 4 lány tagja lépett fel a CSU I. Magyar Fesztiválján. A koreográfia nem fejeződött be a táncosok számára a meghajlásnál és a vastapsnál, ugyanis táncba invitálták a közönséget. László vezetésével a résztvevők rábaközi, lassú és friss csárdás alapokat tanulhattak, utána pedig a népszerű moldvai dallamokra rophatták. Az egyszerű lépések elsajátítása gyors sikerélményt jelentett az abszolút kezdők számára is.

A visszajelzések azt mutatják, hogy az I. Magyar Fesztivál rendkívül sikeresnek bizonyult a CSU hallgatói körében. Krisztina nem titkolt szándéka volt, hogy a fesztiválból tradíció legyen. Szeretné, ha ezt a fesztivált a következő tanévben is – egy másik tematika megjelölésével – megszervezhetné, és olyan hagyománnyá válna a program, mint ahogy a két éve indult – az amerikai magyar nyelvről es nyelvoktatásról szóló – szakmai konferencia-sorozattal történt.

A több hónapos előkészület és kemény munka meghozta gyümölcsét, ugyanis a közönség kiválóan érezte magát! Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a harmadik blokk végén valamennyien táncra perdültek!  A fesztivál a CSU Cultural Crossings támogatásával valósulhatott meg.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.