YouTube player

2018. július 25-én Magyarország és az Indianai állam felsőoktatási megállapodást írt alá, amelynek nyomán egy újabb amerikai egyetem indíthatja el képzési programját Budapesten – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bocskai Rádiónak.

A felsőoktatási megállapodást tavaly egy gazdasági megállapodás előzte meg így a két állam között még szorosabb kapcsolat alakult ki. Egy év alatt 96%-al nőtt a kereskedelmi forgalom a két állam között így ez is bizonyítja, hogy mind két fél komolyan gondolja az együttműködést.

A miniszter úr továbbiakban a tanügyi megállapodás fontosságaként megemlítette, hogy Magyarország versenyképességét úgy tudja megőrizni, ha a felsőoktatásban is tartani tudja a lépést a világszínvonalat képviselő egyetemekkel így ilyen egyetemekkel igyekeznek kapcsolatokat kialakítani.

Szijjártó Péter méltatta az Indiana államban működő Notre Dame Egyetemet, mely 176 éves történelemre tekint vissza és 150. helyen van a világranglistán. A Notre Dame Egyetem műszaki karokat indít Budapesten, mely kifejezetten fontos szakok a magyar gazdaság és annak stratégiái szempontjából. Ugyanakkor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a Vatikán által akkreditált fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakot indít Indianában.

Közérdekű hirdetés

A tárcavezető kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy nem véletlen az, hogy Magyarország egyik katolikus egyeteme karöltve egy indianai katolikus szellemű egyetemmel szeretnék a keresztény hagyományokat még élőbbé és világosabbá tenni a világ előtt, tudva azt, hogy ma a legüldözöttebb vallás a kereszténység.

A miniszter úr az interjúban elmondja, hogy úgy a jogi, mint a politikai feltételek adottak, hogy a mai megállapodáshoz hasonlóan más egyetemekkel is alakítsanak ki új kapcsolatokat.

Szijjártó Péter a továbbiakban értékelte a Chicagói Főkonzulátus munkájának a jelentőségét, ugyanis az indianai gazdasági és felsőoktatási megállapodások létrejöttében főszerepet vállaltak, ugyanakkor a chicagói magyarsággal nagyon jó kapcsolatokat ápolnak. Megerősítette korábbi döntésüket, hogy a továbbiakban, Amerikában másik két alkonzulátust is nyitnak, Floridában és Texasban követve a chicagói sikeres külképviseletet.

Kérdésünkre a miniszter úr elmondta, hogy nagyon szerencsések azért, mert Amerika elnöke egy kiváló nagykövetet küldött Budapestre, David B. Cornsteint személyében, aki a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében érdekelt és „nem megleckéztetni akarja” a magyarokat. Ugyanakkor említette, hogy újjászülettek az amerikai – magyar kapcsolatok ugyanis 6 éves szünet után ismét magas szintű politikai találkozók jöttek létre, és ha szükséges lenne, akkor Amerika elnöke és Magyarország miniszterelnöke között is létrejöhetne egy találkozó.

Az interjú végén Szijjártó Péter megköszönte az amerikai magyarságnak, hogy figyelmet fordítanak az anyaországi történésekre, ugyanakkor kéri, hogy tartsák meg magyarságukat és vegyenek részt továbbiakban is, Magyarország jövőjéről szóló döntésekben.

YouTube player

2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.