Magyarország nem a probléma, hanem a megoldás részévé válik – hangsúlyozta Orbán Viktor, utalva arra, hogy az Azerbajdzsánból Európába érkező energia szállításában hazánk megkerülhetetlen szereplővé lépett elő. Ilham Aliyev azeri elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján a kormányfő elmondta, az európai energiaellátás sérülékenységének megoldására az egyetlen biztató válasz a diverzifikáció, e tekintetben pedig Azerbajdzsán jelentősége az ukrajnai háború kitörését követően rakétasebességgel értékelődött fel.

Mindkét ország jól látja, hogy nemcsak Európa, de a világ Európával kapcsolatban lévő térségei is a veszélyek korába léptek

– fogalmazott Orbán Viktor Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten. A kormányfő elmondta, a szomszédunkban dúló háború és az erre válaszként adott brüsszeli szankciók egy sajátos veszélyhelyzetet idéztek elő és rámutattak az európai energiaellátás sérülékenységére.

– Ez rakétasebességgel értékelte fel Azerbajdzsánt – mutatott rá Orbán Viktor. Hozzátette: noha Európa számára most vált stratégiailag igazán fontos országgá, Magyarország és Azerbajdzsán barátsága régebbi keletű, nem csupán „energiabarátokról” van szó.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

– Most nemcsak egy baráti találkozóra került sor, hanem egy olyan tárgyalásra, amely stratégiai kérdések körül mozgott – hangsúlyozta a miniszterelnök, majd üdvözölte, hogy a Budapest és Baku közt eddig fennálló stratégiai együttműködést egy fokozattal feljebb, a kiemelt stratégiai együttműködés szintjére emelték.

Orbán Viktor szerint

a jelenlegi energiaellátási válságra az egyetlen biztató válasz a diverzifikáció, ennek legreálisabb forgatókönyve pedig az azerbajdzsáni energia Európába szállítása.

– Ezért üdvözöljük Baku elköteleződését amellett, hogy 2027-ig megduplázza az Európába érkező azeri földgáz mennyiségét – mondott köszönetet a kormányfő.

Azerbajdzsán és az Európai Unió között még tavaly nyáron jött létre egy megállapodás, miszerint Baku 2027-re legalább évi 20 milliárd köbméterre növeli a tagállamokba szállított földgáz mértékét. Ez a tavaly robbanás okozta sérülések miatt leállított, Oroszországból Európába földgázt szállító Északi Áramlat vezetékek kapacitásának 30 százalékát tudná kiváltani – mutatott rá elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Ezzel kapcsolatban Ilham Aliyev kijelentette,

Azerbajdzsánnak elegendő kőolaja és földgáza van ahhoz, hogy kielégítse az európai igényeket az elkövetkező száz évben, legyen az a mostani mennyiség duplája vagy akár ennél nagyobb arány.

– A politikai akarat megvan, minden más partnereink szándékain és igényein múlik – hangsúlyozta az azeri elnök.

Azerbajdzsán szerepe emellett a megújuló energiaforrások területén is felértékelődni látszik. Ezt jól mutatja az a tavaly év végén született megállapodás is, amelynek értelmében Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül érkezhet zöld villamos energia Magyarországra. Baku egyik fő célja, hogy a 2020-ban Örményországtól visszaszerzett területeket teljes egészében fenntarthatóan építse újjá, ezek segítségével pedig növelje a megújuló energiaforrások arányát az ország energiamixében és exportjában egyaránt.

A megújuló energiaforrások tovább növelik Azerbajdzsán jelentőségét, közelebb hoznak minket Európához

– mutatott rá Aliyev. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tervek megvalósításához rengeteg külföldi befektetésre és beruházásra van szükség, hiszen az említett térségeket az örmény–azeri háborúk, valamint az örmény megszállás közel három évtizede szinte a földdel tette egyenlővé. Ebben – mint fogalmazott – nagy szerepe lehet Magyarországnak, hiszen hazánk rengeteg történelmi tapasztalattal rendelkezik az újjáépítés, városépítések területén. Orbán Viktor és Ilham Aliyev is reményüket fejezték ki, hogy az Európai Bizottság támogatni fogja ezeket a beruházásokat és fejlesztéseket. – Ez nem regionális, hanem összeurópai kérdés – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: Magyarország a jelenlegi helyzet nyertese, ugyanis nemcsak fogyasztója az azeri energiának, hanem tranzitország is annak Európába szállításának tekintetében.

– Magyarország nem a probléma, hanem a megoldás részévé válik – jelentette ki Orbán Viktor.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök (b) a megbeszélésüket követő közös sajtónyilatkozaton a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.