Főoldal Hírek Külföldi hírek Magyarországnak és Lengyelországnak A-tól Z-ig igaza van

Magyarországnak és Lengyelországnak A-tól Z-ig igaza van


Az Origo beszámolt arról, hogy az egyik legnézettebb francia politikai magazinban, a CNews „Szemben az információval” című műsorában Eric Zemmour egyértelműen kiállt Magyarország és Lengyelország mellett. Gondolatmenetének a lényege az volt, hogy Magyarországgal az a baja Brüsszelnek, hogy ellenzi a bevándorlást. Hosszú monológját ezzel a mondattal zárta: a két országnak A-tól Z-ig (azaz mindenben) igaza van.

A vállaltan bevándorlásellenes francia író – Douglas Murray mellett – Európa legolvasottabb esszéistája. A migránsválságot mintegy megjövendölő, 2014-ben megjelent Francia öngyilkosság című munkája csak Franciaországban több mint félmillió példányban fogyott el néhány hónap alatt, és hasonló sikere volt a 2018-as A francia végzet című, közel 600 oldalas esszéjének is.

A CNews televízió legnézettebb műsora (és Franciaországban általában az egyik legsikeresebb politikai műsor) a hétköznap este 7 és 8 óra között jelentkező Szemben az információval című magazin. Ennek állandó vendége Zemmour.

Néhány hete már az egyik téma az volt, hogy Brüsszel megpróbálja – Zemmour szavait idézzük – zsarolni Magyarországot és Lengyelországot. Zemmour szerint teljesen hamis, ahogy beállítja a nyugati (és a francia sajtó) a magyar és a lengyel kérdést. Ugyanis kétfajta demokráciafelfogás létezik. Az első – és Zemmour ezzel ért egyet, és szerinte Orbán Viktor is ezt képviseli – a Lincoln által megfogalmazott demokrácia. A nép kormányzása, a nép által, a népért. De van egy másik, a procedurális demokrácia, ami a második világháború traumája nyomán jött létre, filozófusok is erősítették, például Habermas, és aminek a lényege, hogy jogi, bírósági úton kell mindent kontrollálni, magát a demokráciát is.

A két országot Brüsszel azért próbálja büntetni, mert meg akarják választani, kivel élnek együtt, elutasítják a multikulturális társadalmat (mint amilyen a francia lett), és elutasították a migránskvótát is.

Eric Zemmour szerint Brüsszelnek az a baja, hogy ez a két ország nem akar multikulturális társadalmat, nem rajong a feminizmusért vagy az LMBTQ-jogokért. Megjegyezte, hogy ilyen alapon Charles de Gaulle-t, az V. köztársaság megalapítóját és nagy elnökét is lehetne bírálni, ő sem kért ezekből.  Magyarország nem akar migránsokat, ez a bírálat valódi oka.

A híres esszéista szerint a két országnak három ügy fontos: a nemzeti szuverenitás, saját népének érdekei és az európai értékek. Gondolatmenetét úgy fejezte be, hogy ezzel csak egyet tud érteni.

A teljes cikk itt olvasható.

(Origo)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.