A világ korábbi legnagyobb olajfelhasználója jövő év végére már több olajat termelhet ki, mint amennyit felhasznál.

Idén szeptemberben az Egyesült Államok napi 89 ezer hordóval több olajat adott el a világpiacon, mint amennyit vásárolt. Ez az első többletes hónap azóta, hogy 1973-ban megkezdték a havi statisztika közzétételét. Ez ugyan még csak átmeneti jelenség volt, de a Nemzetközi Energiaügynökség szerint jövő év végére, de legkésőbb 2021 elejére ez az állapot már tartós lesz. A korábbi legnagyobb fogyasztó, a világ legnagyobb gazdasága immár önellátó, sőt nettó exportőr lesz.

Tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államok még napi 10 milliárd hordóval több olajat vett külföldről, mint amennyit eladott, azóta azonban gyorsan nőtt az úgynevezett palaolaj kitermelés. Korábban megindult már a palagáz forradalma, melynek eredményeként az USA 2011-ben Oroszországot megelőzve a világ legnagyobb földgáz kitermelője lett.

Azóta az olajkitermelésben is sorra dőltek a rekordok: tavaly már Oroszországot és Szaúd-Arábiát megelőzve olajból is a világ legnagyobb kitermelője lett az ország, most pedig közeleg a pillanat, amikor saját gigantikus fogyasztását is képes lesz fedezni.

(Fellegi Tamás Péter / Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.