Súlyos betegség következtében szerdán délután elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – közölte a sepsiszentgyörgyi intézmény közösségi oldalán.

A táncegyüttes közölte, Deák Gyula Levente személyében elveszítették a vezetőt, aki három évtizeden át egyengette útjukat a műfajokon, vidékeken és határokon átívelő táncsétányokon és táncösvényeken. „Aki a biztonságot, a stabilitást, az erőt és a bátorságot képviselte társulatunkban, és akinek mindig a második családja voltunk” – olvasható az 1990-​ben ala­kult táncegyüttes méltatásában.

Társadalmi célú reklám:


Közölték, az igazgató halála mérhetetlen veszteség nemcsak a Háromszék Táncegyüttes, de az egész erdélyi néptáncélet számára.

Az intézmény munkaközössége őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak. Deák Gyula Levente 1959. május 10-én született Marosvásárhelyen. Középiskolai tanulmányait a helyi Bolyai Farkas Líceumban végezte, majd a Kolozsvári Mechanika Tanszék gépészmérnöki karára felvételizett.

Új állomáshelyére a népi kultúra iránti érdeklődését is magával hozta, és állandó résztvevője, valamint egyik meghatározó alakja lett a kincses városban Kallós Zoltán nevével fémjelzett táncházmozgalomnak. Így a kézdivásárhelyi Csavargyárba történt kihelyezése után azonnal bekapcsolódott a város kulturális életébe. Tagja lett az itt működő Népszínháznak, és 1985-ben újraalapította az időközben megszűnt táncházat, melynek 1990-ig szervezője és oktatója volt. 1986-ban pedig átvette a Csavargyár műkedvelő néptáncegyüttesének vezetését, ahol oktató, koreográfus és táncosaként, valamint az előadások szervezőjeként dolgozott.

Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Megye Művelődési Felügyelősége 1990 tavaszán kérte fel az újonnan megalapított Háromszék Állami Népi Együttes igazgatói tisztjének betöltésére.

A népzene- és néptáncmozgalom támogatására 1992 nyarán Sepsiszentgyörgyön létrehozta a Lajtha László Alapítványt, melynek elnöki tisztét 2017-ig töltötte be. Ugyanakkor 2004-től a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnökeként is a népzene és néptánc életben tartásán és átörökítésén munkálkodott. Deák Gyula Leventének 2017-ben Áder János köztársasági elnök az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnep alkalmából Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott.

(Krónika)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.