Súlyos betegséget követően, hatvanhét éves korában elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke. Halálhírét fia, Pásztor Bálint is megerősítette közösségi oldalán – számolt be róla a Magyar Szó.

Pásztor István 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte, egyetemi oklevelet 1980-ban, az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett. 1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, 2007 óta annak elnöke volt.

1992–2000 között a szabadkai városi képviselő-testület tagja, 1996–2004 között tartományi képviselő, 1996–2000 között szövetségi parlamenti képviselő, 1999–2002 között az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács tagja, az Intéző Bizottság elnöke, 2000–2004 között a tartományi Végrehajtó Tanács alelnöke, 2000–2008 között tartományi privatizációs titkár, 2008–2012 között tartományi gazdasági titkár. A 2012-es választásokon (Szabadka IV. választókörzet) egyéni tartományi képviselőként jutott be a tartományi képviselőházba, amelynek elnökévé választották.

Májusban ötödször is megválasztották a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének.

Tavalyelőtt a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki, egy évvel később pedig a szerb köztársasági elnök a Gyertyaszentelő-napi érdemrend első fokozatát adományozta neki.

Pásztor István temetésének időpontjáról családja később ad tájékoztatást.

(Magyar Nemzet)

Orbán Viktor: Isten veled, barátom!

„Elment a harcosok útján. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt” – írta Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A délvidéki politikusról sokan megemlékeztek.

Novák Katalin köztársasági elnök közös fotóval búcsúzik, melyhez azt írta: „Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt! Egy élet a vajdasági magyarság szolgálatában. Köszönet érte!”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője megosztott egy közös képet, és így méltatta a vajdasági politikust: „Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a magyar ügy harcosa. Isten nyugosztalja!”

Lázár János építési és beruházási miniszter közös fotóval és ezekkel a szavakkal emlékezett meg róla: „Abban, hogy a Kárpát-medencei magyarság ma erősebb, mint évtizedekkel ezelőtt volt, Pásztor Istvánnak történelmi érdemei vannak. Büszke vagyok rá, hogy a szövetségese és barátja lehettem. A személye hiányozni fog, de az öröksége velünk marad. Isten nyugosztalja!”

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő így búcsúzott: „Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.
Legyen neki könnyű a föld!”

Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselőjelöltje bejegyzésben méltatta Pásztor Istvánt: „Egy igaz harcostársat veszítettünk ma el, aki egész életét a Délvidéken élő magyar kisebbség jogainak előmozdítására szentelte. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökét.”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára így emlékezett rá: „Egy megalkuvást nem ismerő, a magyar közösséget tűzön-vízen keresztül erősítő politikus távozott közülünk. Úgy mutatott utat a Vajdaságban és azon túl is, hogy a legnehezebb időszakokban is megőrizte rá oly jellemző derűjét. Fájdalmas veszteség ez a magyarságnak. Isten nyugosztalja Pásztor Istvánt.”

„Nemcsak Délvidék, hanem az egész magyar közösség számára meghatározó személy volt, és hatalmas nyomot hagyott a kisebbségekért folytatott küzdelmével és a külhoni magyarság képviseletével. Részvétünket fejezzük ki a családjának és a Vajdasági Magyar Szövetség politikai közösségének. Emléke örökké velünk marad!” – olvasható az LMP közleményében.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Pásztor István (Forrás: Facebook)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.