Ma kapták meg a koronavírus ellen oltás első dózisát a 94 éves II. Erzsébet brit királynő és 99 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg

– közölte a Buckingham-palota ma délután.

A BBC brit közszolgálati csatorna értesülései szerint az uralkodópárnak a windsori kastélyban háziorvosuk adta be a vakcinát. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik gyártó oltóanyagával oltották be a házaspárt. A királynő azért hozta nyilvánosságra az információkat, hogy bármilyen álhírterjesztést és spekulációt elkerüljön, továbbá reméli, hogy példát tudnak mutatni az állampolgároknak, és a szkeptikusok nagyobb bizalmmal lesznek a vakcina iránt.

 

– Hihetetlenül szokatlan lépés volt a hír közzététele

– mondta Rhiannon Mills, a brit Sky News hírcsatorna helyi tudósítója, hozzátéve, hogy már országszerte találgattak az emberek, hogy a királynő és férje mikor fogják megkapni az oltást.

A szigetország oltási kampánya szerint az első turnusban azok kaphatják meg a világjárvány elleni oltóanyagot, akik nyolcvan éven felül vannak. Eddig mintegy másfél millió embert oltottak be legalább egy alkalommal – a teljes védettséghez az eddig kifejlesztett oltóanyagokból két dózist kell beadni. Mivel a vírus újabb, gyorsabban terjedő mutáns változatát is észlelték nemrégiben, Boris Johnson brit miniszterelnök különösen fontosnak tartja az oltási kampány felgyorsítását, valamint az egész országot arra buzdítja, tartsák be a koronavírus elleni korlátozásokat.

Az uralkodópár a szigorú intézkedések miatt a windsori kastélyban tölti idejét. A hagyományokkal ellentétben tavaly karácsonykor sem jelentek meg Sandringham kastélyában, hogy a királyi család más tagjaival együtt töltsék az ünnepeket, ehelyett – vigyázva egészségükre – Berkshire-i rezidenciájukon ünnepeltek. II. Erzsébet karácsonynapi üzenetében elmondta, hogy nincsenek egyedül azok, akik családtagjaik vagy barátaik nélkül kénytelenek tölteni az ünnepeket. A királynő úgy véli, hogy a világjárvány közelebb hozta az embereket annak ellenére is, hogy számos nehézséggel és áldozattal jár a világjárvány leküzdése.

II. Erzsébet a múlt hónapban a korlátozások bevezetése óta először jelent meg a királyi család más tagjai körében, és a tavaly összesen hét hónapot töltött el anélkül, hogy nyilvános eseményeken megjelent volna. A királyi család különösen óvatossá vált, mióta korábban Károly walesi herceg, valamint Vilmos cambridge-i herceg is koronavírusra utaló tüneteket mutatott.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.