Donald Trump korábbi amerikai elnök pénteken nyilvánosan is elítélte utódja, Joe Biden válságkezelését Afganisztánban. A volt amerikai elnök bírálta az Afganisztánban utóda, Joe Biden által hagyott „tragikus zűrzavart”.

Mint arról korábban a Mandiner is beszámolt, pénteken a felkelők elfoglalták Kandahart, az ország második legnagyobb városát, valamint az iráni határhoz közeli Heratot és a Khaultól délre eső utat, a hétvégére pedig körbezárták Ghazn-t is. A humanitárius katasztrófa elkerülhetetlennek látszik, elkezdődött a nyugati nagykövetségek evakuálása is.

Tragikus a zűrzavar Afganisztánban, teljesen nyitott a határ, megtört az ellenőrzés, a bűnözés rekordszinten, az olaj ára az egekben, emelkedő infláció, és az egész világ kihasználja ezt – kezdek már hiányozni?”

 írta rövid közleményében.

ReklámTas J Nadas, Esq

Trump kormányzásának idején az Egyesült Államok kilépett az ázsiai országban folyó fegyveres konfliktusból

Még a Donald Trump adminisztráció kezdeményezte a tálibokkal folytatott tárgyalásokat, melyek nyomán az Egyesült Államok kilépett az ázsiai országban folyó fegyveres konfliktusból. A tálibok előretörésének sebessége azonban megrázta az ameriikai külögy tisztviselőit három héttel a Joe Biden elnök által augusztus 31-ben meghatározott, a teljes kivonulást rögzítő határidő előtt.

Joe Biden elnök többször is elmondta, hogy nem sajnálja, hogy az Egyesült Államok otthagyja Afganisztánt.

A britek kizárták a katonai megoldás lehetőségét

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken kizárta a katonai megoldás lehetőségét a radikális iszlamista tálibok megerősödésének megakadályozására Afganisztánban. A kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testületének (COBRA) ülését követően megerősítette, hogy a következő napokban hazaszállítják a brit nagykövetség alkalmazottjait is az afgán fővárosból, Kabulból.

A brit kormányfő újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta:

a történtek elkerülhetetlen logikus következményei Joe Biden amerikai elnök azon döntésének, hogy szeptemberig befejezik az amerikai csapatkivonást”.

Johnson közölte: „Nagy-Britannia továbbra is együttműködik a nemzetközi partnerekkel annak megakadályozása érdekében, hogy Afganisztán ismét a nemzetközi terrorizmus táptalaja legyen”. Mindazonáltal elismerte, hogy nem tudtak megoldást elérni a harcmezőn. „Nyilvánvalóan nagyon nehéz, de mégis úgy gondolom, hogy az Egyesült Királyság rendkívül büszke lehet arra, amit Afganisztánban véghezvitt az elmúlt húsz évben” – fogalmazott.

(Mandiner / MTI, The Daily Mail)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.