Átadták pénteken a 198 millió forintos kormánytámogatással felújított Ermel-Vojnits-mauzóleumot és a műemlék körül fekvő, Perczel Mór 1848-as honvédtábornok sírjának is helyet adó Perczel-sírkertet Bonyhádon.

Az eseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a felújítással a múlt egy fontos darabja méltó módon születhetett újjá.

A Perczel család története összeforrt Bonyhád és az ország életével

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, az elmúlt években sok száz templom újult meg a Kárpát-medencében, a vár- és kastélyprogramban „bús düledékekből” lett újra a múltat bemutató, a környék turisztikájába is beilleszthető építmény.

Közölte: a kormány munkájának „szíve közepe” a vidék megújítása. A Magyar falu és a Modern városok program eddig is sok elmaradást pótolt, utak, hidak, járdák újultak meg. Egyebek mellett a falusi családi otthonteremtési kedvezménynek köszönhetően sok száz, kihalásra ítélt falu népesedési viszonyai kezdtek megváltozni – mondta.

https://cdn.magyarnemzet.hu/2022/11/3mG0lCoWg1TVlENyc9G__ebXl4Q6HdU5w5Pj9TTNrRQ/fit/1200/800/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmZjhlMmRhZjU3MDQwMmE5N2QxMTE1MDJjZDQzMTU1.jpg

A miniszter többek között beszélt arról, hogy a Perczelek az oszmánok elleni háborúk idején jöttek Magyarországra, hazájuknak választották ezt a földet. Második nemzedékük már magyarosan írta a nevét, magyar nemes volt, magyarként tekintett a világra – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a Perczel családnak megvolt a válasza az országot ért fenyegetésekre.

Perczel Mór a honvédsereg legradikálisabb tábornokaként küzdötte végig a szabadságharc ráeső részét. Perczel Bélát elhurcolta a Gestapo, mert a nácik a Hűséggel a hazához mozgalom egyik vezetőjeként a Volksbund terjeszkedésének egyik legnagyobb akadályát látták benne.

Emlékeztetett: a svábok kitelepítése után a családot is elűzték, Bonyhád azonban nem felejtette el őket. Az évente március 15-én megtartott Perczel-találkozó összegyűjti a családot, és ekkor a város a saját múltjával is találkozik.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője ismertette: a sírkápolna és környezete teljes felújításon esett át. Az épületet 234 négyzetméternyi belső díszítő festés, 16 ólomüvegablak, új vörösréz tető ékesíti. Elmondta: az építés idején a térbe függesztett mécses, az oltár és a teljes pirogránit homlokzati burkolat egyaránt a Zsolnay-gyár terméke volt, 115 évvel később is a vállalat segítette a felújítást. A restaurált stallumok, tölgyajtók újra méltó díszei a térnek.

https://cdn.magyarnemzet.hu/2022/11/fRkaHW24F6zp3XuC8_tNEKw-hpqayNq1VG_w-1yUuyU/fit/1200/801/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYzZDJiNjYxZjNiYzRkNzY5ODg4NTBiYWI0ZWFmMmU2.jpg

Hozzátette, hogy a Kálvária-dombon – amely a nemzeti sírkert része – nyugszik mások mellett Perczel Mór honvédtábornok, Perczel Dezső országgyűlési képviselő, belügyminiszter, egykori házelnök, Perczel Béla nyugalmazott főispán, a Hűséggel a hazához mozgalom alapító tagja, Perczel Bertalan katolikus kántor, Perczel Etelka leszármazottja.

Az államtitkár megemlítette: bízik abban, hogy

a felvidéki Tőketerebesen Andrássy Gyula egykori külügyminiszter családi mauzóleumát is sikerül rendbe tenni.

A bonyhádi Kálvária-dombon álló mauzóleumot 1905 és 1907 között Ermel-Vojnits Erzsébetnek, Perczel Etelka – Vörösmarty Mihály múzsája – és Vojnits Barnabás lányának építették neogótikus stílusban Aigner Sándor tervei alapján. 2002 óta áll műemléki védelem alatt. A kápolna berendezésének legértékesebb része a Zsolnay-kerámiából készült oltár Mária-szoborral.

Borítókép:  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a felújított mauzóleum átadásán (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.