Szlovákia aktuális lakossága 5 449 270 fő. Az összlakosság 49 százaléka férfi, 51 százaléka nő. A 2021-es népszámlálás első eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra. Alexander Ballek, az SZK Statisztikai Hivatalának igazgatója azt ígérte, hogy év elején újabb eredményeket tesznek közzé.

Ľudmila Ivančíková, a statisztikai hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója elmondta:

a népszámlálás eredményei igazolták, hogy Szlovákia népessége elöregedőben van.

A teljes lakosságot tekintve a gyermekkorúak (nulla és 14 év közöttiek) számaránya 16%, a munkaképes korúaké (15–64 évesek) 67%, az időseké (65 év felettiek) pedig 17%. „A 2011-es adatokkal összehasonlítva jelentősen nőtt a 65 év feletti lakosok aránya minden megyében, a legmarkánsabban Trencsén megyében” – fűzte hozzá Ivančíková.

Az állandó lakhellyel rendelkező lakosság 98,9 százaléka szlovák állampolgárságú. A legtöbb más állampolgárságú, de szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező személy Pozsony megyében, a legkevesebb Trencsén megyében él.

A népszámlálás első eredményeiből az is kiderül, hogy valamivel többen élnek városokban (az összlakosság 53,2%-a), mint falvakban (46,8%).

(Felvidék.ma / TASR)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.