Címét megvédve másodszor is kupagyőztes a Sepsi OSK! A Román Kupa nagyszebeni döntőjében a háromszékiek tizenegyesrúgások után 5-4-re verték a kolozsvári Universitateát, és kiharcolták az UEFA Konferencialiga-sorozatban való részvétel jogát is. A korábbi ferencvárosi kedvenc, Varga Roland sikeres büntetővel járult hozzá a győzelemhez.

Két egyszeres kupagyőztes csapott össze a 84. Román Kupa döntőjében: a címvédő Sepsi OSK és az 1965-ban győztes kolozsvári Universitatea. Ugyanakkor a két szakvezető három évtized múltán vált egymás közvetlen ellenfelévé: Cristiano Bergodi, a Sepsi OSK vezetőedzője és Ioan Ovidiu Sabau, a kolozsváriak szakmai irányítója 1993-ban játékosként találkozott egy Brescia–Lazio olasz bajnokin. Akkor Sabau győzött, gólt is szerzett a 2-0-val végződött meccsen.

A romániai futball kupatörténelem első erdélyi fináléját a két résztvevő város polgármestere is a helyszínen követte végig, ami önmagában is jelzi a mérkőzés presztízsét és sportbeli, pénzügyi fontosságát.

A győztes együttes számára a kupasiker a nemzetközi színtérre való kilépés lehetőségét biztosítja, ami nemcsak a befejeződő szezont aranyozná be, de némi pluszbevétel lehetősége is felvillan.

ReklámTas J Nadas, Esq

A mérkőzés bevezetőjeként hatalmas tömeg, több mint hatezer ember érzékeltette szerdán késő délután Nagyszeben békésen sétálgató polgáraival, milyen erőt képes sugározni egy egységesen éneklő, skandáló szurkolótábor.

Az Universitatea drukkereinek szalonképessége körülbelül a mérkőzés 50. percéig tartott, ekkortól számtalan petárda, tűzijáték-rakéta kezdett repülni a második játékrészben a kolozsvári B közép elé költöző Niczuly kapuja környékére.

A hangosbemondó felhívásaira fittyet hányó szurkolók adott pillanatban maguk sem láthatták a pályán történteket, olyan füstfüggöny ereszkedett le a pálya szintjére. A játékvezető passzív asszisztálása mellett.

Amúgy telt ház, hatalmas szurkolói hangpárbaj vezette be a Sepsi OSK–Universitatea mérkőzést, és a papírformának – valamint a székelyföldi reményeknek – megfelelően háromszéki fölény. Ahogy azt az előzmények és az erőviszonyok sejtették,

a háromszéki együttes negyedórán át gyakorlatilag át sem engedte ellenfelét a félpályán, és három veszélyes fejessel is jelezte, hogy a vezetés megszerzése csakis idő kérdése. Aztán valami egy csapásra megváltozott, a kezdeti magabiztosság bénázásba ment át, a piros-fehérek elemi hibákat követtek el,

több labdát is elveszítettek saját zónájukban, és két alkalommal is csak a kapufa mentette meg őket Thiam, majd Nistor lövésénél. Hogy aztán az első félidő egy veszélyes Safranko-lövéssel végződjön, amelytől a székelyföldi szurkolók azt remélhették, hogy visszaadja kedvenceik önbizalmát.

De mindössze a fény- és füsteffektusok jelentettek említésre méltó eseményt, miközben csak a Sepsi OSK jutott egyetlen alkalommal gólhelyzethez, a gólvonal környékén mentett labda pontos pozíciójának meghatározására azonban nem nyílt technikai lehetőség.

Az idő múlásával egyre inkább a biztonságra kezdett játszani a két csapat, nem csoda hát, hogy hosszabbításba torkollott a mérkőzés.

A ráadás – immár Tamás Márkkal is a pályán – elhozta a mérkőzés legnagyobb gólhelyzetét is: a 102. percben a kolozsvári Tescan egyedül lépett ki, de Niczuly bele tudott kapni a cserecsatár emelésébe.

Középszerű teljesítménye dacára a tizenegyesrúgások során a Sepsi OSK-nak mégiscsak sikerült kiharcolnia a győzelmet, megismételnie kupa tavalyi elhódítását.

Niczuly három büntetőt is hárított, az értékesítők között pedig a sepsiszentgyörgyiek két korábbi magyar válogatott játékosa, Tamás Márk és a hosszabbítás legvégén becserélt Varga Roland is szerepelt.

Az 5-4-es győzelemmmel a Sepsi OSK második Román-kupáját is elhódította – Varga pedig a negyediket a korábbi három, az FTC-vel nyert Magyar Kupa után.

Így ünnepeltek a Sepsi OSK játékosai a szurkolókkal a győzelem után:

 

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Kupagyőztes a Sepsi OSK

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.