Az Egyesült Magyar Egyletek nevében Szentkirályi Endre osztotta meg gondolatait az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója kapcsán.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A szokásos megemlékezés a Walton Hills-i Első Magyar Református Templom nagytermében zajlott. A nemzeti emléknapon tiszteletét tette Dr. Mátrai Márta, Magyarország kormányának országgyűlési képviselője. Ünnepi beszédet mondott Nádas Krisztina, a Clevelandi Cserkészkörzet parancsnoka, és a rendezvényt emelkedettebbé teszik a magyar iskolások fellépései és az ifjúság zenei előadásai. 

Fiatalok békés tüntetésével kezdődött minden, amire az AVH reakciója a sortűz volt. Szabadságharcba fordultak át az események. A fiatalok “atombombája” a molotovkoktél volt, a hatalom pedig kihasználva a túlerőt, tankokkal tiporta el őket. A folytatást már ismerjük: megtorlás, menekülés, újrakezdés. Ez a három szó a diaszpórában élő családok története, generációk fájdalma, és ennek a sebét gyógyítják ma is azzal, hogy nem engednek magyarságukból.

“1956 ma is egy eszme. Az eszme tettekben nyilvánul meg. De mi az eszme, ami 65 éven keresztül bennünket is éltet?” – tette fel a kérdést az Egyesült Magyar Egyletek elnöke. “Csak 13 évvel később jöttem a világra, mégis 1956 eszméje éltet és motivál.” – Dr. Szentkirályi Endre úgy közösségi vezetőként, mint családapaként úgy látja, hogy a közösségszeretet, a kitartás az igazságért és szabadságért azok az értékek, amikhez ragaszkodunk kell kényelmünk árán is. 56’ példájából merítsünk erőt, igyekezzünk mindannyian a közösséget fenntartani, a hagyományokat ápolni. 

Még mindig pandémiás hónapokat élünk, az EME elnöke mindenkit óvatosságra int, ugyanakkor arra, hogy a megfelelő óvintézkedések betartásával ne tartsanak attól, hogy közösségbe menjenek. Ezekben a nehéz időkben elsődleges az emberség és a törődés. A közösség akkor lehet igazán életerős és működő, ha tagjai foglalkoznak egymással.

Az összetartozás, az önzetlenség és a kitartás eszméje éltessen mindannyiunkat!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.