Furcsa év van mögöttünk, pont ezért fontos, hogy tudjunk nevetni. Ha kell, saját helyzetünkön is, hiszen a humor és a pozitív hozzáállás gyógyítani képes. A Bocskai Rádió évzáró adásában mosolyt csaltunk nézőink és hallgatóink ajkára egy magyarországi stand-up komikussal, Orosz Györggyel. Stand-up comedy humortársulat – Tiszta Amerika – olvasható a közösségi oldalán. Hogy mi az eredete ennek, az interjúban elmesélte számunkra.

Nem indult könnyen a debreceni humorista karrierje, mivel már sokan voltak a pályán, ahová ő betörni szeretett volna. Igencsak izgulva állt anno a Bochkor Gábor, Boros Lajos és Nacsa Olivérből álló zsűri elé a TV2 Frizbi stand-up versenyén. A megmérettetésből győztesen került ki, mára pedig az RTL Klub Showder Klub című műsorának, és a Comedy Central tv csatornának, illetve a Rádiókabarénak állandó főszereplője.

Még mielőtt rátértünk volna karrierjére és az amerikai magyarokkal való kapcsolatára, beavatott minket a családjuk karácsonyi hagyományaiba. „Mindig próbálunk olyat, adni, ami a játékhoz tartozik. Mindegyikünk gyerek maradt.” György családjában tradícionálisan megvan a férfiak és nők feladata az ünnepi készülődésben, ki-ki a fenyőfáéért felelős, mások az ünnepi vacsoráért. Különös karácsonyi emléke a korábbi évekből, amikor a református, római katolikus és görög katolikus templomban „turnézott” stand-up comedy-vel. A legutóbbi alkalom helyszíne is egy templom volt, jótékonysági rendezvényen gyűjtöttek beteg gyermekek gyógyulására. Ezek a fellépések igazán különlegesek számára, mert egy jó ügyet is képviselhet amellett, hogy a munkáját végzi. 

A műfaj, amit humoristaként képvisel, amerikai gyökerekkel rendelkezik. Amikor fellépett az USA-ban, hatalmas lelki feltöltődést jelentett számára diaszpóra magyarjaival beszélgetni. “Egészen más úgy látni a várost, ha találkozunk is, azokkal, akikkel ott élnek” – úgy szeretné legközelebb is bejárni az amerikai városokat, hogy egy ott élő magyar mutatja meg neki azt idegenvezető helyett. Úgy látja, hogy külföldön sokkal inkább adhatja önmagát az ember. Akkor is, ha valamiben alapvetően kilóg a sorból. Ahogy hazatért, mindig sokkal szabadabbnak érezte magát a magyar színpadokon.

Saját bevallása szerint eleinte jobb író volt, mint előadó. A mesélés fortélyait elsajátította, de az írást sem szorította háttérbe. Kreativitása és alkalmazkodó készsége a karanténban is megmutatkozott, könyvet írt Feri naplója a karantén idején címmel. Vicces, fiktív történeteibe a koronavírus-járvány okozta mindennapokat szőtte bele. Ferinek, a főszereplőnek a karakterét ismerősei furcsa viselkedéséből komponálta össze, aki a magánéleti, munkaügyi, mindennapos kihívásokra tipikus magyar emberként reagál. Ha van lehetőségük, szerezzék be a szórakoztató olvasmányt.

N.Ú.É.K – Normális új esztendőt kíván Önöknek Orosz György, hogy mindenki élete visszatérhessen a régi kerékvágásba. Közben pedig ne felejtsük el értékelni, amink van. A szórakoztató teljes interjút a Bocskai Rádió web- és facebook-oldalán megtekintheti.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.