Legelőször bébiszitterként járt az Egyesült Államokban, idén pedig már tizedszerre repült Amerikába. Walter Marietta rögtön érzett valami különös vonzalmat az amerikai városok láttán. Most azért utazott Washington D.C.-be, hogy az ott élő magyarságot megszólítsa, valamint a diaszpóra közösségi, kulturális életének aktív szervezője és résztvevője legyen.

YouTube player

A reklámfilm gyártással foglalkozó Walter Marietta már nem először vágott bele élete egyik legjobb kalandjába. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származó lány ugyanis immáron másodszor tudhatja magát a KCSP ösztöndíjasok között. 2019-ben a Minnesotában élő magyarok segítségére volt kilenc hónapon át, idén pedig Washington D.C.-ben teheti magát hasznossá. Fogadó intézménye a Kossuth Alapítvány és az Amerikai-Magyar Koalíció.

Első ösztöndíjas időszaka alatt egy pici (körülbelül 150 fő), de annál aktívabb közösségbe csöppent. Programszervezés, magyartanítás és közösségszervezés töltötte ki a napjait, Grauzer Csilla tiszteletbeli konzul mentoráltsága alatt. A Misi Magyar Iskola berkein belül tanári vénáját mutathatta meg, 6 és 9 év közötti gyerekek magyar tudását fejlesztette. A Creative Cultural Exchange projektjében is részt vállalt: amerikai kórházakban szükségtelenné vált kórházi segédeszközöket juttattak el Magyarországon keresztül Kárpátaljára. Az adományba szánt, heti rendszerességgel leselejtezett, ugyanakkor bontatlan eszközöket regisztrálták, csomagolták és konténerekben szállíttatták Magyarországra.  

A koronavírus-járvány betörése néhány hónapon belül, nagyon erősen meghatározta a minnesotai tartózkodását. 2019 őszén érkezett, és a 2020 március 15-i megemlékezésre már a közösség tagjai az otthonaikba szorultak. Mariettát ez nem tántorította el vállalásától, csupán áthelyezte a munkavégzését az online térbe. A bezártság egyben nyitást is eredményezett, mert így olyan szervezetek munkájába is be tudott segíteni, akik nagyobb távolságra voltak állomáshelyétől. Érdekes felismerés volt számára, hogy pont a covidnak köszönhetően ismerte meg a diaszpóra nagyobb szeletét. A magyar pedagógusokat összefogó AMIT ernyőszervezettel közösen készített kisfilmet a Nemzeti Összetartozás Napjára, valamint rajtuk keresztül rengeteg ismeretségre tett szert más hétvégi iskolák tanárai körében.

Tas J Nadas, Esq

Walter Marietta október elején érkezett Washington D.C.-be, eddig leginkább az Amerikai Magyar Koalíció szervezési munkálataiban tudott részt venni. Az október 23-i megemlékezés és ünnepélyes szoboravatás apropójára készült kiállítást, valamint a koalíció gálavacsoráját készítette elő. A Kossuth Alapítvány életébe még nem tudott mélyebben belelátni, viszont a Rózsafa Néptáncegyüttessel már elkezdett próbálni a közelgő eseményre, a november 19-én, szombaton tartandó Magyar Bazárra. Tudni kell Mariettáról, hogy gyermekkora óta szívügye a népi kultúra. A népdalok éneklése és hallgatása az, ami leginkább feltölti. Bár nem tartja magát népzenésznek, de citeratudását szívesen megosztja minden érdeklődővel a KCSP ideje alatt. Még az is megfordult a fejében, hogy igény esetén népdalkört alapít Washingtonban. Már első látásra feltűnt az ösztöndíjas számára, hogy új állomáshelyén rengeteg kulturális esemény van, számos szervezet működik más és más rendezvény-palettával.

Elmondása szerint azért jelentkezett újra a Kőrösi Csoma Sándor Programra, mert nagy hatást gyakoroltak rá a Minnesotában látottak: A külhonban élő magyar diaszpóra tagjai rendkívül fontosnak tartják a magyar kultúrának az ápolását, megőrzését, és szeretném ezt a munkát tovább segíteni.

Marietta legnagyobb vágya, hogy a járvány óta kissé elkényelmesedett szervezetek és kisközösségek visszatérjenek az offline világba, és minél több megbeszélés, program történjen meg személyesen. Kösse újra össze az embereket a személyes találkozás pótolhatatlan öröme!

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.