A HungarianHub elnöke 2020-ban találkozott személyesen a Magyarok Kenyere jótékonysági programmal. Magyarország Közép-Florida tiszteletbeli konzulja büszkén vállalta a feladatot, hogy a földrajzilag elszakadt, de szívükben nemzettel egységes – tengerentúli magyar szervezeteket bekapcsolja az elmúlt tíz évben már hagyománnyá vált akcióba. Egy fontos határidő közeledtére hívta fel az Önök szíves figyelmét Pazaurek Piros a Bocskai Rádió adásában.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A Magyarok Kenyere Alapítvány eredeti célkitűzése az volt, hogy a gazdák által megtermelt és felajánlott búza mennyiséget rászoruló gyermekeket segítő szervezetek között osztják szét. Az évről évre nagyobb népszerűségnek örvendő kezdeményezés kiterjedt a Kárpát-medencére, és fokozatosan a diaszpórát is bevonta. A Nemzeti Összetartozás Évében érkezett tízéves jubileumához ez az értékteremtő hagyomány. A 2020-ban a kijuttatott jelképes mennyiségű magyar lisztből több száz tengerentúli magyar család sütötte meg a Magyarok Kenyerét. Érkeztek felajánlások az Egyesült Államokból, Kanadából és Peruból is.

Pazaurek Piros tavaly ismerkedett meg közelebbről a programmal, azóta pedig a HungarianHub szervezeten keresztül hirdetője a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem felhívásnak. 2020 nyarán vett részt a Magyarország mértani középpontján, Szarvason megrendezett ceremónián. Az összeöntött, tonnákban mérhető búzatermés mennyisége évről évre növekszik a lelkes adományozók jóvoltából.

„Mi vagyunk a kovásza a magyarságnak” – a 15 millió búzaszem pedig egy csodálatos jelkép. Azt jelképezi: bárhol legyünk a világban, képviselni tudjuk a magyarokat. A magyar szervezetek kapocsként szolgálnak a magyar családok elérésében, így elsősorban hozzájuk szól az üzenet. Október 1-ig, vagyis még néhány napig lehet csatlakozni az összetartozás érzését erősítő, Magyarok Kenyere ajándékcsomag elnyerésére. A hungarianhub.com/magyarok-kenyere cím alatt egy nagyon rövid regisztrációt követően lehet felkerülni arra a listára, amelyre már 14 szervezet feliratkozott. Pazaurek Piros reményét fejezte ki aziránt, hogy ez a szám duplázódni tud. A Magyarországról érkezett liszt és só szétosztásra kerülhet a közösségben, de egy emlékezetes közös kenyérsütés is remek felhasználása lehet az ajándéknak.

A közösségi játékra a későbbiekben kerül sor, előreláthatólag ismét hálaadás környékén hirdetik meg, hogy a családok majd a karácsonyfa alá kaphassák meg jelképes ajándékcsomagjaikat, a közönségszavazás eredményének függvényében. Az elmúlt esztendei verseny nagyon kreatív és eredményes volt.  Harminc család, baráti társaság küldött be fényképet az általuk sütött kenyérről. Képeikre sokan felfigyeltek az interneten, a közönség döntötte el, hogy ki sütötte a legszebb magyarok kenyerét az Egyesült Államokban.

A floridai magyarság aktív közösségi vezetője párhuzamosan több projekt koordinátora és lebonyolítója. Sajnálattal közölte, hogy a Hungarian Summit immáron másodszor került lemondásra. A rendezvény dátuma a határkorlátozások miatt, illetve a biztonsági előírások betartása érdekében 2022-re módosult. Művészek, közéleti és politikai személyiségek, az üzleti szféra jeles képviselői, egyetemi oktatók és rengeteg önkéntes várja már most a jövő évi találkozást. „Azt szoktam mondani, hogy arccal a jövő felé.” – Piros optimistán tekint az előttünk álló időszakra, novembertől már a beutazási feltételek is enyhülnek Florida államban.

Mi sem fogalmazhattuk volna meg szebben annál, mint ahogy a Hungarian Hub weboldalán szerepel egy gondolat a Magyarok Kenyere kapcsán: „Mutassuk meg a nagyvilágnak, hogy az amerikai magyar szervezetek és közösségek mekkora összefogásra képesek!”

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.