A 37 éves Hamou B. egy BMW típusú kocsiban várta, hogy a katonák elhagyják a laktanyát, majd közéjük hajtott. Edouard Philippe francia kormányfő bejelentette, hogy a rendőrség azt a férfit fogta el Párizstól északra az autópályán, aki szándékosan katonák közé hajtott a fővárosban szerdán.

ŐRIZETBE VETTÉK AZ ELKÖVETŐT ÉSZAK-FRANCIAORSZÁGBAN

Edouard Philippe francia kormányfő bejelentette, hogy a rendőrség azt a férfit fogta el Párizstól északra az autópályán, aki szándékosan katonák közé hajtott a fővárosban szerdán. Letartóztatták a támadással gyanúsított személyt a Párizsból Boulogne-sur-Merbe vezető autópályán – mondta a miniszterelnök a parlamentben a képviselőknek.

A brit hírügynökség egyik tudósítója látta a merénylethez valószínűleg használt gépkocsit, amelyet golyók lyuggattak át. A lövöldözésben megsebesült a gyanúsított, és egy eltéved golyó eltalált egy rendőrt is. A sérült katonákat felkereső Gerard Collomb belügyminiszter a kórházban újságírók előtt határozottan kijelentette, hogy a gázolás szándékos volt, nem baleset.

KITERVELT TERRORTÁMADÁSKÉNT KEZELIK AZ ESETET

Az autó vezetője minden jel szerint szándékosan hajtott a járőröző katonák közé, de a támadó indítékát egyelőre nem ismerik – mondta egy rendőrségi forrás. A nyomozást átvette az ügyészség terrorellenes részlege, ami azt jelzi, hogy a hatóságok kitervelt terrortámadásként kezelik az esetet.

Levallois-Perret polgármestere, Patrick Balkany elítélte a támadást, a merényletet “tűrhetetlen agressziónak” nevezte. A BFM TV információi szerint a járművet egy férfi vezette, hat katonát gázolt el, közülük ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.

SZÁNDÉKOSAN GÁZOLT, EGY ZSÁKUTCÁBAN VÁRTA A KATONÁKAT

A francia média arról tudósított, hogy az elgázolt katonák a Sentinell-műveletben teljesítettek szolgálatot, amelyet a 2015-ös Charlie Hebdónál elkövetett terrortámadás miatt hoztak létre. A katonák első számú feladata a civilek védelme egy terrormerénylet esetén.

A katonák reggel 8:15-kor hagyták el a laktanyát Place de Verdunban, mikor közéjük hajtott a gépjármű. “A támadás minden kétséget kizárva szándékos volt” – mondta a polgármester, kiemelve, hogy az autó egy szűk zsákutcában várakozott, majd hirtelenül kihajtott, és nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó katonák csoportjába. ”Minden nagyon gyorsan történt. A kocsi nem állt meg, a katonákba hajtott, rövid idő alatt felgyorsult” – idézte fel a támadást.

SPÖTTLE: HA NEM TALÁLJÁK MEG AZ AUTÓT, ÚJABB TÁMADÁSHOZ HASZNÁLHATJÁK

Nagy erőkkel keresik a hatóságok a járművet, a hajtóvadászatban helikoptereket is bevetettek – fogalmazott az M1 kérdésére a biztonságpolitikai szakértő. Szerinte ez az elkövetkezendő órákban eredményt hozhat, annak ellenére, hogy a támadók minden valószínűség szerint megpróbálják majd elrejteni a járművüket.

Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy újabb támadáshoz akarják majd felhasználni az autót.

Az elkövető nagy sebességgel hajtott bele a járőröző katonákba, majd fékezés nélkül elhajtott a helyszínről. Nem állt meg, ha ez egy közúti baleset lett volna, a vétkes megállt volna segíteni. Remélhetjük, hogy a hadsereg és a rendőrség a következő órákban elkapja a támadót, bár a gázoló minden bizonnyal eltüntette a kocsiját – mondta a biztonságpolitikai szakértő. Meglátása szerint terrortámadásra utaló jel, hogy a férfi katonákat támadott meg Párizs közelében. Nizza, Berlin és London után ez is egy újabb iszlamista terrortámadás lehet – tette hozzá.

A MEGFIGYELÉS STATISZTIKA, NEM ÁLLÍTJA MEG A TERRORISTÁKAT 

A belügyminisztérium által jegyzett listán 271 olyan francia állampolgár szerepel, akik dzsihadistaként harcoltak Szíriában vagy Irakban, majd visszatértek Franciaországba. Közel húszezer olyan személyt tartanak nyilván az országban, akik radikális viselkedést mutatnak. Ezeket az embereket hónapokon, éveken keresztül figyelik, de nem tudnak elegendő terhelő bizonyítékot gyűjteni az elfogásukra. Az EU-n belül ez a megfigyelés csupán statisztika, nem sikerült megelőzni ezekkel az információkkal terrortámadásokat.
A probléma az, hogy több tízezer emberről beszélünk az EU-ban, őket nem tudják állandóan megfigyelni a hatóságok – magyarázta a szakértő. Mivel szúrópróba szerűen nézik ezeknek a személyeknek a telefonját és a levelezését, a hatóságok tehetetlenek. Egy Rakkából visszatért személyt sem tudnak őrizetbe venni, a demokratikus strukturákat törvények gátolják meg.
Franciaországban a 2015. novemberi terrortámadás óta, amely 130 halálos áldozatot követelt Párizsban, rendkívüli állapot van érvényben. Ez azonban csak az emberek szubjektív biztonságérzetét fokozza. De ugyanez van Brüsszelben, Rómában, Londonban, a FINA alatt a Margitszigeten, ahol szintén jelen volt a TEK. Az emberek látni akarják, hogy a különleges erők jelen vannak és képesek lefegyverezni egy potenciális terrortámadót.
HIRADO.HU

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.