Idén Kárpátalja lesz a negyedik Ősök Napja hagyományőrző fesztivál kézműves vásárának kiemelt térsége Bugacon péntektől vasárnapig – közölte hétfőn Bíró András Zsolt, a rendezvény főszervezője. A Magyar Turán Szövetség elnöke elmondta, hogy több mint 110 hagyományőrző csoport jelezte részvételi szándékát, és az augusztus 11-én kezdődő fesztiválon most először külön lehetőséget biztosítanak az amatőr hagyományőrzőknek is a legjobbak mellett.

Kurultáj, a rokontudatú népek háromnapos közös ünnepésége Bugacon 2016. augusztus 13-án. Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét a Magyar-Turán Alapítvány szervezésében az idén augusztus 12. és 14. tartják. Az eseményen 12 országból, 27 hun és türk tudatú nemzet képviselője vesz részt. Fotó: Horváth Péter Gyula

A Puszták Népe Viadalon idén az egyszerűsített feltételeknek köszönhetően, már a környékről érkező lovasok részvételére is számítanak. A 2017-es Ősök Napján, az eddigi ünnepekhez hasonlóan ismét felelevenítik az ősi magyar pusztai lovas hagyományokat: a köböre (kökpar) viadalon kívül többféle lovas versenyt rendeznek, melyekhez még lehet csatlakozni. A lovasíjász-bajnokság mellett övbirkózással, lovas birkózással, gyorsasági versennyel, és az elmaradhatatlan lovas ügyességi versennyel várják a látogatókat. A birkózóversenyekre érdemes mielőbb emailben nevezni, hiszen így tudnak a szervezők megfelelő birkózóruhát, felszerelést is italjegyet biztosítani nekik. A lóval érkezőknek ugyancsak előre kell regisztrálniuk, mert így kaphat a lovuk is jó ellátást, továbbá igazolniuk kell az állat megfelelő egészségi állapotát is, hogy elkerüljék a járványveszélyt.

Mint arra Bíró András Zsolt felhívta a figyelmet, érdemes elkerülni a minden évben tapasztalt szombat délelőtti tumultust, és péntektől igénybe venni a több ezer fő befogadására alkalmas kempinget, így ráhangolódva az ünnepre. Hozzátette, mindig feltűnő a különbség azok között, akik szombaton, sietve érkeznek, illetve akik már előző naptól ott vannak, és belehelyezkedtek a nyugodtabb környezetbe. Ebben nagy szerepük lesz a népzene mellett a táltos zenészeknek és a régészek, illetve antropológus segítségével felállított eredeti jurtának, amely idén a pusztai népek nomád életmódjának mindennapjaiba enged betekintést. A rendezvény egyik csúcspontjának ígérkezik a csatajelenet, ahol egy elképzelt ellenség ellen vonulnak fel a nomád harcosok – ez közelebb hozza a ma emberéhez, hogy miként nézhetett ki a korabeli háborúskodás. A nagy előadósátorban most is tudósok, szakértők ismertetik legújabb kutatási eredményeiket és családi, illetve gyerekprogramok szervezésével gondoskodnak arról, hogy mindenki feltöltődve induljon vissza a városi légkörbe.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a program fővédnöke a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy ez a találkozó egy sajátos összejövetele a Kárpát-medencének, mert a kultúra minden területe megjelenik a három nap alatt, az ősi mesterségektől a sportjátékokig, a tudományos előadásoktól a különféle bemutatókig.

Mint mondta, jó érzés tudni, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a tábora, akik azonosulni tudnak az ősök kultúrájával és maguk is aktívan bekapcsolódnak a különböző kézműves vagy hagyományőrző programokba.

APÁTHY MELINDA, VÉSEY KOVÁCS LÁSZLÓ – PestiSrácok.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.