Számvetés az elmúlt évről, előretekintés a következőre. Az ünnepek előtt jó egy kicsit lelassulni, és hálát adni mindazért, ami megadatott. Az Amerikai Magyar Koalíció ünnepélyes Mikulás vacsoráján az Egyesült Államok magyar közösségének vezetői hálatelt szívvel üdvözölték egymást azért, mert végre nem az online tér volt a találkozás helyszíne, és azért, mert az utóbbi két év megpróbáltatásai nem törték össze a magyar megmaradás érdekében tett erőfeszítéseket. 

 

YouTube player

Az Amerikai Magyar Koalíció nívós rendezvénye fontos találkozóhelye a diaszpóra szervezetek vezetőinek, A koalíció ernyőszervezetként fogja össze az Egyesült Államok magyar közösségeinek kisebb-nagyobb egyesületeit. November 30-án, 30. alkalommal gyűltek össze Magyarország Washingtoni Nagykövetségének nagytermében. A házigazda Takács Szabolcs nagykövet volt, aki egy éve teljesít diplomáciai szolgálatot a városban. “A diaszpóra közösségei egyben maradtak a pandémia ellenére.” – Nagykövet úr örömét fejezte ki, hogy – az elmúlt évvel ellentétben – most személyesen üdvözölhette a diaszpóra vezetőit, és végre lehetővé tették a járványügyi szabályozások, hogy a Mikulás vacsora szép tradíciója folytatódjon. Hozzátette, hogy elismerés illet minden közösségi vezetőt, aki össze tudta tartani a magyar családokat a bezártság időszakában is. Ez a nemzet iránti elkötelezettségről tesz tanúságot, amely az anyaország és az Egyesült Államok jó kapcsolatát is szorosabbra fűzi. 

“Van mit tanulnia minden magyarnak az amerikai magyaroktól, idősektől és fiataloktól egyaránt.” – Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke nem először tette tiszteletét Washingtonban Szent Miklós napján. Úgy gondolja, hogy amerikai magyarok közé menni ugyanolyan élmény, mint a Kárpát-medencébe, mert a magyar nemzeti identitásnak az ápolása mindkét kisebbségi létben nagyon tudatos alapállást követel meg a közösség tagjaitól. A néhány évtizede még széthúzó emigráció egy rendkívül összetartó diaszpórává fejlődött, amiben nagy szerepe van a harminc éve működő Amerikai Magyar Koalíciónak, és Magyarország 2010 óta működő nemzetpolitikájának. Az időszak legfőbb sikereinek az elnök úr a Diaszpóra Tanács létrejöttét és Kőrösi Csoma Sándor Programot tekinti. Németh Zsolt Áder János köztársasági elnök nevében a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét adományozta Lauer Rice Andreának. A koalíció elnöke példamutató és kimagasló munkát végez a magyar nemzet előrehaladása érdekében. Édesanyja az Amerikai Koalíció alapító tagjai között volt, édesapja pedig üzletemberként nagylelkűen invesztált anyagi támogatást a szervezetbe az indulásakor. Andrea beleszületett a közössségépítésbe, szüleitől kapott értékeit pedig gyermekeinek adja át tetteivel, akik méltán büszkék lehetnek arra, amit édesanyjuk képvisel.

Közérdekű hirdetés

A vacsorát az Amerikai Magyar Koalíció elnökének, Lauer Rice Andreának évértékelője követte. Beszédében kitért a szervezet legnagyobb 2021-es sikereire. A John N. Lauer Vezetőképző Program 99 magyarországi és külhoni ösztöndíjas számára tette lehetővé, hogy egy tanulmányút keretein belül kiutazzanak az Egyesült Államokba, és testközelből megismerkedjenek az amerikai kongresszusi hivatalok működésével. A koalíció HATOG (Hungarian Americans Together) nevet viselő konferenciája is sikeresen megvalósult idén. A diaszpóra szervezetek elöljáróinak tíz továbbképzési alkalom állt rendelkezésére, hogy a közösségüket érintő legfontosabb témákban együtt gondolkodjanak. Lauer Rice Andrea több mint 600 sikeres projektről számolt be. Valamennyi közül a legbüszkébbek az atlantai 1956-os emlékmű felavatására, amely egy kulturális és történelmi mérföldkő marad a diaszpóra életében.

Kurt Volker nagykövet jó barátságot ápol az Amerikai Magyar Koalícióval. A korábban Magyarországon tevékenykedő diplomata megtisztelőnek érezte, hogy ismét a Mikulás vacsora kimagasló vendégei közé emelték őt a szervezők. April H. Foley, Andrew Bremberg diplomaták szintén az amerikai közösség képviseletében voltak jelen az ünnepélyen.

“Nem csupán túléltük az elmúlt két nehéz évet, hanem jobbak és erősebbek lettünk.”  – Lauer Rice Andrea ezt a biztató üzenetet helyezte a magyarság szívére karácsony közeledtével.  A közel száz tagú vendégség egy közös kántálással zárta az estét a karácsonyfa fényei mellett.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.