Múlt szombaton a Szent Imre Római Katolikus Templom alagsorában a Miquèu Montanaro és Baltazar Montanaro-Nagy lemezbemutató koncertjére és egy róluk szóló dokumentum filmvetítésre került sor.

Miquéu Montanaro, franciaországi zenész és zeneszerző világpolgárként alkotja szívéből, lelkéből fakadó világzenéjét. Mondhatni, nincs olyan ország a földkerekségen, ahol ne ismernék őt. Folyamatosan utazik, mindenütt helyi zenészek társaságát keresi, velük játszik együtt, és tanulmányozza a különféle népek zenéinek hangzásvilágát. Fuvolázik, szaxofonozik, tamburinon és tangóharmonikán is játszik, és szinte valamennyi fúvós hangszert meg tudja szólaltatni. Felváltva játszik tradicionális és saját kompozíciókat, ötvözve a mediterrán, a közép-európai és a keleti zenéket. Amióta csak muzsikál, a kultúrák találkozásából merít. Életműve a különféle stílusban játszó és a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező zenészek együttműködésével vált teljessé.

Több mint húsz éve koncertezik különböző felállású zenekarokban, ez alatt csaknem annyi időt töltött Afrikában vagy a Távol-Keleten, mint Európában.

Fia, Baltazar Montanaro virtuóz hegedűs, előadása olyan, mint egy nemzetközi utazás, ahol a színek és az ízek a zenében keverednek össze. A zene improvizáció, és a népi gyökerekben találja meg az erejét, a dallam és a ritmus inspirálja a pillanatot. Duójuk egy zenei beszélgetés apa és fia között régi és új zenéről, párbeszéd, ahol két ember együtt gondolkodik, együtt mozog, adják át egymásnak a stafétabotot. Két zenei világ találkozik: a zeneszerző Miqueu kötött zenéje, és Baltazar improvizációja.

A Keleti szél című dokumentumfilmben egy zenei utazásról van szó térben, időben, lélekben. Egy fiatalember a gyökereit keresi valahogy úgy, ahogy mindannyian keressük a helyünket a hagyományban, Európában. A történetlétező személyekből bomlik ki. Röviden a filmről Miqueu (Michel) zenész. Provence-ben él egy kis faluban feleségével, Nikével, aki magyar. Három gyermekük van, mindannyian beszélnek magyarul. Legnagyobb fia Baltazár 24 éves, hegedűs. Michel meghívást kap, hogy csináljon egy koncertet Budapesten, magyar zenészekkel. Michel megkéri Baltazárt, hogy segítsen. Elindulnak. Baltazárnak ez az utazás a gyökerekhez való visszatérést is jelenti, hiszen ő félig magyar. Michelnek pedig jó alkalom felkeresni a barátokat, akikkel harminc éve zenél együtt. A budapesti Táncháztalálkozóra érkeznek, ahol Michel elkezdi összeszedni a zenészeket a tervezett koncerthez. Azután Budapesten próbálnak Sebestyén Mártával, Sebő Ferenccel, Ökrös Csabával. Végül létrejön egy koncert a régi és új barátokkal az A38 állóhajón. Mindenki ott van.

A koncerten Michel francia, spanyol és okszitán dalaira a magyarországiak egy-egy sajáttal válaszolnak, ezáltal egy felejthetetlen párbeszéd jön létre a zene nyelvén, ami végleg feloldja a kultúrák és a személyek közötti távolságot.

Ezt a két művészt láthatta szombat este a clevelandi közönség, igaz a filmet technikai okok miatt nem tudtuk levetíteni de egy alkalmas időpont egyeztetése után értesítjük önöket, remélve hogy ezzel a kis beszámolóval fölkeltettük mások érdeklődését is.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.