A Clevelandi Magyar Múzeum arra buzdítja a fiatal korosztályt, hogy ragadjon tollat, és vessék papírra nemzetük iránti érzelmüket. Rendhagyó módon és első alkalommal célozza meg az intézmény ilyen formában őket. Dr. Papp Klára programszervező a munkatársai nevében is mesélt a hirdetésről. 

A magyar állam 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, a pályázat is ezt a magyarság összetartozását szeretné hirdetni, tovább terjeszteni. A koronavírus okozta bezárt világ körülményeiben még a családoknak is sokszor nagyon nehéz összejönni, és ettől sokkal nehezebb cipőben jár a nemzet, hogy összetartó maradhasson.

Minden generációnak megvan a maga elképzelése a nemzeti öntudatról, ami az idősebbeknél főleg a szülőföldhöz, nemzeti sajátosságokhoz való ragaszkodásban, a nyelv és a népi hagyomány megőrzésében nyilvánul meg. A szervezők nagy kíváncsisággal várják, hogyan képzelik el a mai fiatalok ezt a témát, nekik mit jelent a hazaszeretet. A legszebb pályamunkák beküldői pénzjutalomban részesülnek, illetve bemutathatják alkotásukat a Clevelandi Magyar Múzeum decemberi online előadássorozatának keretein belül. 

A követelményeik egyszerűek: az írások terjedelme minimum 2 oldal legyen, a jelentkezők életkorát pedig 30- és 30 éven aluliak körében jelölték ki. De természetesen bárki  írhat, aki fiatalnak tartja magát. Az esszé arra a kérdésre is keressen választ, hogy hogyan lehet megerősíteni a magyar-magyar közti köteléket a mai világban a (közösségi) média segítségével. Érdekes lehet az is, hogy a pályázók csak szűk környezetükkel tartják a kapcsolatot, vagy távol élő nemzettársaikkal is. Beküldési határidő: 2020. november 30. A következő címre várják a leveleket: palyazat.magyarmuzeum@gmail.com

A Clevelandi Magyar Múzeum szervezésében ezen kívül, de témában szorosan kapcsolódva, november 14-én olyan magyar fiatalok tartanak előadásokat, akik az elcsatolt területeken nőttek fel. A mai Kárpátalja, Erdély, Felvidék helyzetéről számolnak be. Nem Trianon történetéről, hanem a külhoni otthonaikban szerzett benyomásaikról, tapasztalataikról beszélnek majd. Zoom-on keresztül kapcsolódnak majd be az előadók, a szervezők pedig remélik, hogy a clevelandi magyar közönség is ott lesz a “vonal másik végén”.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.