A Viszkis című filmmel február 10-én, vasárnap este kezdetét vette a Bocskai Rádió által szervezett filmklub tavaszi programsorozata, amelynek a Magyar Business Klub ad otthont. Közel 100 érdeklődő vett részt az első vetítésen, amelyet heti, kétheti rendszerességgel további nyolc-kilenc alkalom követ majd.

A Bocskai Filmklub első vetítésén a Magyar Business Klubban

A tervezetthez képest kicsit később és új helyszínen kerül megrendezésre a legújabb magyar filmeket bemutató Bocskai Filmklub, amellyel rádiónk szerkesztőjének két éve dédelgetett álma valósul meg. Molnár Zsolt a régi clevelandi Bocskai Klub hangulatát megidéző közösségi programsorozattal a különböző generációkat szerette volna megszólítani – köztük a fiatalokat is –, ezért a filmes műfaj keretein belül gondolta újra a klubösszejövetelek tradícióját. Az elmúlt évek magyarországi sikerfilmjeinek bemutatását tűzte ki célul, a vetítési jogok megszerzése azonban nem várt nehézségekbe ütközött, és hosszas szervezőmunkát igényelt.

A tavaszi időszakra végül több mint 10 olyan filmet sikerült megkapnunk, amelyek mind tematikájukban, mind műfaji tekintetben jól reprezentálják a nemzetközi színtéren is egyre több elismerést kiérdemlő magyar filmszakmát. A kiválasztott mozik mindegyike díjazott mű, az összeállítás pedig széles merítést mutat be a nagy mesterek (Sándor Pál, Fekete Ibolya), az érett középnemzedék (Török Ferenc, Szász Attila, Antal Nimród) és a legifjabb titánok (Lengyel Balázs, Szilágyi Zsófia, Kiss Hajni, Tóth Barnabás) alkotásaiból. Van köztük történelmi témát feldolgozó dráma (Örök tél, 1945) és fekete komédia (Lajkó, cigány az űrben), kosztümös romantikus vígjáték, egyben példázat a közös alkotás erejéről (Vándorszínészek), filmes családregény (Anyám és más futóbolondok a családból), kortárs életkép (Egy nap) és egy gyerekeknek szóló animációs mese (Lengemesék). A BuSho rövidfilmfesztivál díjazott alkotásaiból is vetítünk válogatást, köztük a novemberi Magyar Kongresszuson már tetszést aratott, ám kevesek által látott kisfilmeket.

A filmek előtt rövid felvezetést tartunk

A sorozatot azonban egy valós történeten alapuló, akciókrimibe oltott életrajzi játékfilmmel, A Viszkissel kezdtük. Antal Nimród 2017-es, közönségkedvenc alkotása a kilencvenes években viszkis rablóként elhíresült, erdélyi származású Ambrus Attila történetét mutatja be, aki 1993 és 1999 között 26 + 3 rablást hajtott végre, amelyek során közel 200 millió forintot zsákmányolt. A rendszerváltás utáni Magyarországon ebben az időszakban átalakulóban voltak a társadalmi viszonyok, a kapitalizálódó piacgazdaságnak köszönhetően sokan meggazdagodtak és még többen elszegényedtek, így valóságos népmesei példázattá, az ország közös történetévé vált a „modernkori Rózsa Sándor” esete a hatóságokkal: a kereskedelmi média megszületésének hajnalán egy egész ország szurkolt a rendőrökkel évekig „cicázó” Viszkisnek.

A kaliforniai magyar szülők gyermekeként Amerikában felnőtt, de Budapesten tanult, majd mára főleg Hollywoodban dolgozó rendező, Antal Nimród filmje érzékletesen mutatja be ezt a korszakot. Ugyanakkor nem mond ítéletet a sorozatos bűntényt elkövető Ambrus felett, de az életrajzi keret ellenére sem menti fel a fiatalon, 26 és 32 éves kora között elkövetett bűnökért, hanem a nézőre bízza a döntést. A félárva fiú a Ceausecu-i diktatúra elől menekült Magyarországra, ahol előbb hokisként próbált érvényesülni, majd a magyar állampolgársághoz szükséges pénzt a rablásokból szerezte. Majd nem tudott leállni, a pénz nagy részét eldorbézolta, elutazta, miközben sokáig sikerült titkolnia kilétét. Elfogása után 17 év börtönbüntetést kapott, amelyből 12-t töltött le, jó magaviselet miatt ugyanis 2012-ben kiengedték. A fogságban leérettségizett, keramikusnak tanult, és szabadulása óta ebből él. Emellett börtönpedagógiai előadásokat tart fiataloknak, de írt könyvet és szerepelt kereskedelmi valóságshow-ban is, amelynek nyereményét jótékonysági célokra ajánlotta fel. Konzultánsként ő maga is részt vett A Viszkis forgatókönyvének megírásában, és egy jelenet erejéig szerepel is a filmben, amelyet a kritikusok elsősorban a hatásos üldözési jelenetek, a jó színészválasztás és a karakteres alakítások, valamint a feszes dramaturgia miatt dicsértek.

Forog A Viszkis Clevelandben

Mindezekről a vetítés előtt és után Miklós Melánia, rádiónk KCSP-ösztöndíjasa beszélt a majdnem 100 fős közönségnek, amelynek tagjai között minden generáció megjelent. Több olyan fiatalt lehetett látni, akik más közösségi eseményeken nem szoktak részt venni, de szép számban képviseltették magukat az erdélyi magyarok, továbbá a különböző felekezetű egyházközösségek, köztük a Szent Imre templom tagjai is. A Viszkis Clevelandben is sikert aratott, és jó visszajelzéseket kapott a filmklubos kezdeményezés is. A Magyar Business Klub szintén kitett magáért, finom lángossal, fánkkal és más harapnivalókkal kedveskedett a vendégeknek, akik a hirtelen jött hóesés ellenére még ott maradtak, és kötetlenül beszélgettek a látottakról.

Mindenkinek köszönjük, hogy jelenlétével is a támogatásáról biztosított bennünket. A Bocskai Filmklub február 24-én, vasárnap este 6 órától folytatódik Szász Attila és Köbli Norbert Örök tél című történelmi filmjével, amely az elmúlt évben 9 különböző díjat nyert. Egy sokáig elhallgatott eseményt dolgoz fel, és a szovjet hadsereg által 1944-ben a GULÁG- és GUPVI-táborokba hurcolt több százezer magyar áldozatnak állít emléket. Mégsem lágerfilm, hanem egy megható történetet állít középpontba, arra keresve a választ, hogy hogyan lehet embernek maradni a történelem viharaiban.

A filmeket angol felirattal vetítjük, belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.