Két kisebb munkatelepet hoztak létre a marosvásárhelyi várban, ahová napról napra egyre többen látogatnak el különböző rendezvényekre, vagy csak sétálni, olvasni, kikapcsolódni. Megtudtuk: készül a barokk stílusú artézi kút, és szivárgót alakítanak ki az irodáknak is helyet adó épület mellett.

Két elkerített építkezési helyszínt is láthatnak azok, akik a napokban a marosvásárhelyi várban járnak-kelnek. Látogató pedig akad bőven, hiszen a kellemes nyárias időjárást kihasználva sokan sétálnak, olvasnak az ódon falak között, de a közeli iskolák osztályfőnöki óráit is többen ott tartják.

Szász Andrea, a Marosvásárhelyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője a Székelyhonnak elmondta, hogy a vár adminisztrációjának is otthont adó épület vízelvezetése nem volt megfelelően megoldva, így az épület falai vizesednek, penészednek. Jelenleg az épület körül szivárgót alakítanak ki, megakadályozandó, hogy a víz a falak közelébe érjen és ott kárt okozzon.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Maros Megyei Múzeum épülete elé pedig egy barokk artézi szökőkutat építenek. A kijelölt területen tavaly régészeti felméréseket végeztek, de nem találtak jelentősebb leleteket, így lehetővé vált a helyi önkormányzat által megszavazott szökőkút kialakítása. A Maros Megyei Levéltár dokumentumai között megtalálták az eredeti rajzokat, amelyek alapján megépítették a múzeum épületét az 1800–1820-as években. A város központi terén lévő szökőkút és annak másolata készül el most a marosvásárhelyi várban.

„A szökőkút tervek szerint augusztusra készül el, és a szintén barokk stílusú épületekkel – a karbantartó épületével és a Történeti és Régészeti Múzeum épületével – összhangban lesz, kiemelve a vár barokk korszakát. De újabb látványosság is lesz, ami a nyári hőségben kellemesen hűsíti majd az idelátogatókat

– tájékoztatott Szász Andrea.

(Székelyhon)

Borítókép: Munkatelep a várban: készül az artézi szökőkút. A történelmi múzeum is barokk stílusban épült akárcsak az új artézi kút is. Fotó: Haáz Vince

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.