„Számomra úgy tűnt, mintha az irányítás kicsúszna Orbán kezéből, tekintve, hogy nem volt nyoma annak, hogy ellenállna. Tévedtem, amit erkölcsi kötelességem beismerni” írásában. Friedman ugyanis ezelőtt nem sokkal még arról írt, hogy az elmúlt időszak magyarországi tüntetései arra engednek következtetni, hogy a magyar miniszterelnök uralma megkérdőjeleződött.

Mint írta, azt a hibát követte el, hogy abból indult ki, Orbán „erős ember”, aki egy megfélemlítéssel kormányzó, elnyomó rendszert működtet.

A tekintélyelvűek hatalom és félelem által kormányoznak, ezért minden olyan demonstrációt, amely a rezsim gyengeségét sugallhatja, le kell győzni. Egy ilyen kormányzatban, amikor ilyen tüntetésekre kerül sor, a rendőrség közvetlen akciókkal és tömeges letartóztatásokkal igyekszik eltiporni azokat. Orbán nem tett ilyen lépést. Kétlem, hogy nyugodt lenne, de mindent megtett, hogy megmutassa a polgároknak, hogy joguk van tömegesen elmondani a véleményüket

– fogalmazott Friedman.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az elemző szerint,

Európában és az Egyesült Államokban sokaknak, akik tekintélyelvű vezetőnek tartják őt (Orbán Viktort – a szerk.), talán át kell gondolniuk a helyzetet. Én soha nem tekintettem őt annak, de azt vártam tőle, hogy a pánik állapotában, amelyben szerintem lehet, úgy viselkedjen, ahogyan az ember ebben a helyzetben cselekedne.

Friedman azt is aláhúzta:

démonizálni valakit, akivel nem értünk egyet, ugyanolyan veszélyes, mint a valódi erős emberek. Orbán vonakodása az erő alkalmazásától részben kormánya jellegéből fakad, részben pedig abból, hogy meg akarja mutatni, hogy az Európai Unió félreértelmezte őt – és ami fontos, helyesen teszi, ha Magyarországot kényelmes távolságban tartja az intézménytől (az EU-tól – a szerk.).

Friedman előző cikkét, melynek tévedéseit ő maga ismerte be és kért elnézést értük, szinte az összes balliberális portál örömmel szemlézte, ám újabb írása, amelyben felülvizsgálta korábbi állításait Magyarországról és Orbán Viktorról, szinte teljesen láthatatlan maradt ezen médiumok számára.

(Pesti Srácok / Mandiner)

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke (k) résztvevőkkel vidéki kampánykörútjának nyíregyházi állomásán 2024. május 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.