Szűk többséggel újraválasztották a demokrata párti Nancy Pelosit az amerikai képviselőház elnökének vasárnap. A tavaly novemberi választásokat követő, 117. kongresszusi ciklus első ülésén a törvényhozás alsóházának képviselői 216:209 arányban választották meg a 80 éves kaliforniai politikust, aki immár 17 éve vezeti a Demokrata Párt képviselőházi frakcióját.

A Donald Trump távozó elnök egyik legélesebb bírálójának számító Pelosinak nem volt kihívója a pártjából. Öt demokrata párti képviselő nem szavazott Pelosira, ketten olyanokra szavaztak, akik nem indultak, hárman pedig tartózkodtak. Nancy Pelosi az amerikai képviselőház eddigi egyetlen női elnöke.

Elemzők rámutattak, hogy ilyen szűk képviselőházi többségre az elmúlt mintegy két évtizedben nem volt példa az Egyesült Államokban, mint amilyennel a választáson tizenegy mandátumot veszítő demokrata párti képviselők fognak rendelkezni a következő két évben.

(Mandiner / MTI)

(Fotó: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. december 28-án.MTI/EPA/Shawn Thew)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.