Szinte mindenki ismeri a hatvankét évvel ezelőtti eseményeket, amikor mi, magyarok mertünk bátrak lenni. Mertünk bátrak lenni, és szembeszállni a kor egyik legnagyobb hatalmával, a Szovjetunióval. Mindannyian ismerjük Nagy Imre vagy Kádár János nevét, tudjuk, hogy Budapest utcáit tankok szállták meg. Ám vannak olyan érdekességek, amiket talán kevesen tudhatnak eltiport, de mégis győztes forradalmunkról.

A lyukas lepedő
A lyukas nemzeti lobogónk igazi szimbólumává vált a forradalomnak. Zászlónk ilyen szintű megcsonkítására ésszerű volt a magyarázat: a magyarok a gyűlölt kommunista címert metszették ki a piros-fehér-zöld sávok közül. Azonban nem minden pestinek volt magyar zászlója otthon. Ezért ők, szolidaritásuk és szimpátiájuk jeléül egy fehér lyukas lepedőt függesztettek ki lakásuk erkélyeiről.

A címer nélküli lyukas zászló (Forrás: ogyk.hu)

A golyóálló Falábú Jancsi
Nem egy Rejtő Jenő-karakter, de nem is egy magyar kalóz a fent említett férfi; ő bizony az ötvenhatos forradalom egyik jelentős utcai alakja volt. A legenda szerint a Mész János néven született férfi mindig azt mondogatta a harcostársainak, hogy őt bizony a golyó sem fogja. A sors fintora, hogy november negyedikén egy golyó által sebesült meg, és tizenöt nappal később belehalt a sérüléseibe.

A kivégzett nők
A forradalom leverése utáni megtorlásokban nem csak a pesti srácokat ítélték el, hanem a pesti lányokat is. A hős nők társadalmi összetétele változatos volt: Tóth Ilona orvosi egyetemista volt, aki röpcédulákat gyártott, valamint orvosi eszközökkel megölte Koller István, ÁVH-s tisztet. A gyilkosság körülményei zavarosak, de Tóth Ilona nem tagadta a vádakat, 1957-ben végezték ki. Magori Mária munkáscsaládból származott, anyja tizenhat gyermeket nevelt. A felkelés idején Molotov-koktélokat gyártott és páncélautókat robbantott fel társaival együtt. Magorit 1959-ben végezték ki.

Tóth Ilona pere (Forrás: magyarhirlap.hu)

A trükkös tányérok
A forradalom idején a tankok megállításának elterjedt módszere a híres-neves Molotov-koktél volt. A magyar ifjak és lányok ennél leleményesebb módszert is kitaláltak a szovjet szörnyetegek megfékezésére. Történt ugyanis, hogy a furfangos Corvin-köziek lefordított leveses tányérokat pakoltak fel az utcára, amit a harckocsik vezetői aknáknak gondoltak. A pesti srácok ilyen módszerekkel is megállásra bírták a fémmonstrumokat.

A zsidó pesti srácok
A pesti zsidóság sem felejtette el, hogy bizony milyen szörnyűségekre is képes egy diktatúra. A forradalmárok között számtalan zsidó vallású fiatalt is megtalálhatunk, a leghíresebb közülük Angyal István volt, aki a haláltáborokat is megjárta, de nem érzett gyűlöletet hazája iránt. Baloldalisága miatt a rendszerváltozás után az utódpártok megpróbálták kisajátítani az emlékezetét. Azonban Angyalon kívül is több zsidó, vagy zsidó gyökerekkel rendelkező ragadta meg a lyukas zászlót, mint páldául Gáli Jóska, aki az utóvédharcokban jeleskedett, vagy Dr. Rajki Márton, akit az Újpesti Forradalmi Bizottság vezetőjeként végeztek ki.

Elvis Presley és Ed Sullivan a tévé-show próbáján 1957 január 6-án (Forrás: elvispresleymusic.com.au)

Cigányok a magyar szabadságért
Hazánk legnagyobb etnikai kisebbségéből, a cigányság soraiból is sokan csatlakoztak a rendszerellenes csapatokhoz. Csányi Sándor, a színész Csányi Sándor nagybátyja, a Thököly úti fegyveres csoporthoz csatlakozott, amely több páncélost is megsemmisített. November nyolcadikán adták fel a harcot, és ’59-ben kivégezték őket. Strausz Károly Soroksáron egy túlnyomórészt roma fiatalokból szerveződő ellenálló csoportot vezetett a forradalomban. Az osztag tagjai többnyire rokoni kapcsolatban álltak egymással, ezért Strausz az utolsó napig igyekezett egyben tartani a csoportot. November 11-én a budapesti szabadságharcosok közül utolsóként tették le a fegyvert. 1959-ben halálra ítélték, majd ezt 1960-ban életfogytiglanra módosították. 1974-ben szabadult. A csepeli Sztojka László pedig az ottani pártszékház ostromában vett tevékenyen részt, amiért 1969-ig börtönben kellett maradnia.

A rock’n’roll királya a forradalom mellett
Elvis Presleyről szinte mindenkinek a fehér öltöny és a csípőmozgás marad meg, ám Elvis több ennél. 1957 januárjában, karrierjének csúcsán egy amerikai tévés műsorban lépett fel. Miután elénekelt hat számot, a műsorvezető, Ed Sullivan visszahívta a színpadra. A showman felkonferálás közben szót ejtett Elvis jövőbeli terveiről. A híres énekes szeretett volna egy segélykoncertet szervezni a magyarok számára, s arra kérte a rajongóit, hogy támogassák adományokkal a magyar egyházakat és a Vöröskeresztet az újjáépítésben.

Debrecen szerepe
A fővároson kívül az ország számos pontján is megpróbálták megdönteni a kommunista hatalmat. Kevesen tudják azonban, hogy az első, a karhatalom megvédésére irányult lövés a “kálvinista Rómában” dördült el, ami halálos áldozatokat is követelt. Visszaemlékezések szerint a hajdúsági megyeszékhelyen már délelőtt megkezdődtek a tüntetések, míg a fővárosban csak a délutáni órákban történt meg ugyanez. A kronológiát tekintve tehát innen indult a forradalom, a debreceniek voltak az elsők, akik a világ legnagyobb szárazföldi hadseregével rendelkező hatalom helytartói ellen fel mertek vonulni, fel mertek kelni.

Forrás: https://www.figyelo.hu/v/nyolc-kevesbe-ismert-teny-az-56-os-forradalomrol/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.