A közelgő Halloweenről egy otthoni étel jutott eszembe, ami legalább annyira idegen a magyar hagyományos konyhától, mint a szellemidézős angolszász ünnep. Viszont nagyon finom, és amikor még fogyasztottam húst, ez volt az egyik kedvenc ételem. Francia recept, az a neve, hogy Boszorkány-tál. Mivel így sehogy sem akadtam a nyomára, megkértem anyukámat, hogy fotózza le és küldje el a régi újságkivágást. Ezt teszem most közkinccsé.

Hozzávalók:

2 font (80 dkg) marhafelsál (a comb belsejében a csonthoz közeli hús, a fiatal üsző húsa a legfinomabb)
3 db sárgarépa
2 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsompüré
3 evőkanál liszt
3 dl vörösbor
6 dl víz
1-2 babérlevél
néhány szem feketebors
kakukkfű
4 kockacukor
1 evőkanál áfonyalekvár
4-5 szem borókabogyó
3 evőkanál olaj

Elkészítés:

A felszeletelt és megsózott húst a forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük, majd kivesszük a szeleteket és egy tálra tesszük. A maradék olajban felolvasztjuk és világos barnára pirítjuk a kockacukrot, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, hagymát, fokhagymát, kakukkfüvet, borsot, s ha a színük aranysárga, behintjük a liszttel, és addig keverjük, míg világosbarna nem lesz. Ekkor beletesszük a paradicsompürét, a babérlevelet, majd felengedjük a vörösborral és a vízzel. Amikor felforrt, beletesszük a húst, az áfonyalekvárt, esetleg néhány szem borókabogyót, és lefedve, 40-50 perc alatt puhára pároljuk. Ha kész, a húst egy tálra tesszük, a mártást turmixoljuk, majd a hús tetejére öntjük. Rizzsel tálaljuk.

Milyen bort ajánlunk hozzá?

Mivel vörösboros alapú marhahúsos étel, közepesen testes vagy testes vörösbor illik hozzá, elsősorban a francia eredetű fajtákból. Például a cabernet sauvignon, amely a magyar bortermő vidékek közül Villány, Szekszárd és Eger környékén hozza a legjobb minőségű és ízvilágú borokat.

A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén megtalálható. Ez egyrészt a termesztés egyszerűségéből adódik, mivel a vastag héj ellenállóvá teszi és jól tűri a fagyot, másrészt a belőle készült bor jó struktúrájának és felismerhető karakterének köszönhető.

Ízvilágában gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Általában nagytestű, közepes vagy magas alkoholtartalommal, valamint közepes vagy magas savtartalommal rendelkezik, ezért hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. Optimális fogyasztási hőmérséklete 55 és 59 Fahrenheit (15 és 18 Celsius fok)  között van, és érdemes dekantálni. Nagyobb, öblösebb poharakban kínáljuk.

FELHÍVÁS!

Ehhez a recephez kapcsolódóan játékot hirdetünk: ha valaki megfőzi a boszorkány-tálat és beküldi nekünk a róla készült fotót a studio@bocskairadio.org címre, akkor nemcsak illusztráljuk vele a receptet, hanem ajándékkal is kedveskedünk.

Jó főzést és jó étvágyat kívánunk!

Previous articleNéhány kevésbé ismert tény az ’56-os forradalomról
Next article591. honismereti rejtvényjáték – 2018.10.28.
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.