„Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv.” – írta Kányádi Sándor, akinek gondolatait mottóul véve a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar irodalom, nyelv és kultúra ügyét szolgálják

Idén „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes100 címmel Nemes Nagy Ágnes-centenáriummal folytatódik a 2021-ben egész éven át zajló, több mint félmillió embert megszólító, nagy sikerű Pilinszky100 centenáriumi sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint Juhász Anna irodalmár szervezésében. Az 1922. január 3-án született költő a XX. századi magyar költészet, esszéirodalom és fordítás egyik legjelentősebb alakja, akinek megismerésére ismét egy egész évet szentelnek. – A Nemes Nagy Ágnes100 centenáriumi sorozat felépítése nagyban hasonlítana a 2021-es Pilinszky100-sorozathoz, hisz egyévnyi tapasztalatot gyűjtöttünk össze, mit szeret a közönség, minek van hatása, mivel lehet közel kerülni a befogadókhoz, mit érdekes kiemelni az életműből egy ilyen kerek évfordulón – árulta el Juhász Anna, így ismét számíthatunk irodalmi utazásokra, sétákra, estekre és diákokat megszólító programokra, ezúttal a MOM Kulturális Központtal partnerségben. Az első esemény részletei már ITT elérhetők.

Nemes Nagy Ágnesre emlékezünk egész évben
Nemes Nagy Ágnesre emlékezünk egész évben

Az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat is elkezdődött, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, a kortárs szerzőket megismertetni – határok nélkül. Az Irodalmi karaván egy olyan irodalmi road show, ami több generációt bekapcsolva, a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, irodalmi évfordulókra fókuszálva, de kortárs szerzőket is bemutatva, egyrészt Magyarországon belül, illetve az országhatáron túl is „utaztatja” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. A programokon lehetőség van arra, hogy megmutassák az alkotók: ugyanúgy gondolkodnak értékről, kíváncsiak egymásra, hogy megismerjék, felkutassák, meghallgassák és bemutassák egymást. Az Irodalmi Karaván első utazására január 25–28. között kerül sor a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre. Az útiterv szerint négy várost érintve: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra. Az utazás során kortárs írókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és könyvekkel várja a közönséget Juhász Anna, a program vezetője.

Közérdekű hirdetés

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.