Az idei év áttörést jelentett a magyar-amerikai kapcsolatokban – nyilatkozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. A testület tagjai Washingtonban találkoztak vezető amerikai politikusokkal, valamint az izraeli nagykövettel és magyar szervezetekkel is.

Német Zsolt úgy fogalmazott a két ország kapcsolatát illetően, hogy

Helyreállítottuk azt a fajta politikai szintű párbeszédet, amely méltó a köztünk meglévő történelmi, kulturális és szövetségesi kapcsolatokhoz.

A politikus elmondta, hogy a küldöttség találkozott vezető kongresszusi képviselőkkel, kormányzati személyiségekkel, az Egyesült Államok külügyminisztériumában a térségért felelős államtitkárral, továbbá zsidó szervezetek képviselőivel, az izraeli nagykövettel és magyar szervezetekkel.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Németh Zsolt megjegyezte, az izraeli nagykövet és zsidó szervezetek nagyra értékelték, hogy Magyarország elkötelezetten fellép az ENSZ fórumain és az Európai Unióban is minden olyan törekvéssel szemben, amely fenyegeti Izrael Állam biztonságát. A külügyminisztériumi és a kongresszusi látogatással kapcsolatban a politikus azt emelte ki, hogy Magyarország támogatja az amerikai kezdeményezésű „globális Magnyitszkij-törvényt”.

A külügyi bizottság elnöke arról is beszélt, hogy egy újabb ingatlan, a rendszerváltásig „ellenzéki magyar nagykövetségként” emlegetett Kossuth Ház is magyar állami tulajdonba került. A magyar állam az ingatlant amerikai magyar szervezetek használatába adta, így azok az összmagyarság érdekével összhangban álló lobbitevékenységet folytathatnak – közölte.

(Origo / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.