Senate Foreign Relations Committee Chairman James Risch (R-ID) questions U.S. Secretary of State Mike Pompeo during a Senate foreign Relations Committee hearing on the State Department budget request in Washington, U.S. April 10, 2019. REUTERS/Erin Scott – RC13FD0F4E40
Nem függesztették fel az Országgyűlés működését a koronavírus-járvány miatt  – írta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke James Risch amerikai szenátornak címzett levelében, amelyet a magyar politikus csütörtökön juttatott el az MTI-hez. Németh emlékeztetett: a szenátor hétfői nyilatkozatában azt állította, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott törvény felfüggeszti a magyar parlament működését.

Németh Zsolt levelében kiemelte: ez nem is állhatna távolabb az igazságtól, hiszen a jövő héten kétórás azonnali kérdésekkel kezdenek hétfőn, majd tizennyolc törvényjavaslat vitájával folytatják a munkát a rákövetkező két napon. A kérdéses törvény a legkevésbé sem érinti az Országgyűlés vagy bizottságai működését, az ellenzék jogait, időkeretét, vagy bármi effélét.  A képviselő azt is felidézte, hogy James Risch szerint a törvény felfüggeszt minden választást. Való igaz, hogy a jogszabály felfüggeszti az időközi választásokat a veszélyhelyzet ideje alatt, de ez nem érinti a 2022-ben esedékes országgyűlési választásokat – hangsúlyozta Németh Zsolt, majd hozzátette: az alkotmány kifejezetten garantálja, hogy az országgyűlési választásokat legkésőbb 2022 májusában meg kell tartani.

A politikus hangsúlyozta: az amerikai szenátor nyilatkozata olyan személyek beszámolóin alapul, akik szándékosan félrevezették. Első ránézésre ugyanolyan nyilatkozat, mint amilyenek százaihoz hozzászoktunk az elmúlt tíz évben – közölte. Németh Zsolt úgy látja, a nyilatkozat mégis különleges abban az értelemben, hogy megmutatja, hogyan vezet az alapvető tények ellenőrzésének elmulasztása alternatív valóságokhoz. Ez különösen azért szerencsétlen, mert árnyékot vet a Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta ígéretesen fejlődő kétoldalú kapcsolatok jövőjére.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.