Rendkívüli támogatással segíti a veszteségek helyreállítását a Giorgia Meloni vezette kormány. A keddi kormányülésen kétmilliárd eurós alapot különítettek el az árvíz okozta károk rendezésére. Giorgia Meloni a kormánydöntést követően úgy nyilatkozott, soha korábban nem volt példa ilyen mértékű állami támogatásra.

A kabinet arról is határozott, hogy augusztus 31-ig felfüggesztik az adók, a rezsi és a lakáskölcsönök fizetését a katasztrófa sújtotta övezet lakóinak. Nyár végéig szünetelnek a polgári és büntetőjogi perek, amennyiben az érintett felek legalább egyike az árvíz károsultja. Húszmillió eurót szán a kormány a természeti csapás következtében megrongálódott oktatási intézmények helyreállítására.

 

ReklámTas J Nadas, Esq

Az utólagos kárfelmérések szerint 104 iskola érintett, 49 intézményben bizonytalan az oktatás megkezdése, 58 esetben pedig bonyodalmakat jelent a megközelítés.

Olaszország bízik abban, hogy a rendkívüli károkra való tekintettel az uniós szolidaritási alapból is részesülhet – jelentette be a napokban Giancarlo Giorgetti olasz pénzügyminiszter. Antonio Tajani külügyminiszter szerint az európai támogatás elérheti akár a négyszázmilliárd eurót is. Sajtóinformációk szerint csütörtökön látogat el az árvíz sújtotta térségbe Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Közben a szomszédos Franciaország is a bajba jutott olaszok segítségére sietett a szorult helyzetben, a francia kormány negyven katonát, illetve a városokban és termőföldeken felhalmozódott víz elvezetésére alkalmas eszközöket küldött a térségbe. Antonio Tajani köszönetét fejezte ki a szomszédoktól érkező szolidaritásért.

Egyre több fiatal önkéntes is érkezik a katasztrófa sújtotta településekre, ahol elkezdődhetett a sár és a romok eltakarítása. A „sár angyalainak” nevezett lelkes fiatalok énekelve bátorítják egymást és az elkeseredett helyieket.

Szerdán nemzeti gyásznapot hirdettek Olaszországban, a szélsőséges időjárás áldozataira emlékeztek.

De újabb emberáldozatai is vannak az Emilia-Romagnát sújtó szélsőséges időjárásnak, tizenötre emelkedett az elhunytak száma. A mentési munkálatokat végző mélybúvárok egy 68 éves férfi holttestére bukkantak Ravenna közelében, akit május 17-e óta az eltűntek között tartottak számon.

 

Az óriási károk mellett komoly problémát jelent az is, hogy még fel nem robbant lőszerek is felszínre kerültek a katasztrófa sújtotta területeken: hat darab második világháborús bombát találtak az árvíz mosta termőföldeken.

A Forli és Faenza közötti földeken egy héttel az esőzések után még mindig állt a víz.

 

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az árvíz sújtotta területen (Fotó: AFP/Palazzo Chigi)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.