Elhunyt 83 éves korában Tina Turner legendás amerikai énekesnő, akit gyakran neveztek a rock and roll királynőjének − közölte menedzsere.

Tina Turner, a zenei legenda, a nagy túlélő, aki férjével, Ike Turnerrel a 1960-as és 70-es években a legnagyobb slágerlemezeket adta ki, majd túlélte borzalmas házasságát, hogy már érett nőként diadalt arasson a listavezető What’s Love Got to Do With It című számmal 83 éves korában meghalt – adta hírül az AP News.

Tina Turner
Tina Turner és Mick Jagger 1985. július 14-én Philadelphiában a Live-Aid koncerten. Fotó: MTI/AP/Rusty Kennedy

Menedzsere szerint az énekesnő kedden hunyt el, hosszas betegség után a svájci Zürich melletti Küsnachtban lévő otthonában. Egy évtizede lett svájci állampolgár.

ReklámTas J Nadas, Esq

 

A tizenkétszeres Grammy-díjas énekesnő és színésznő Anna Mae Bullock néven jött a világra 1939. november 26-án Tennessee államban, Nutbush városkában, a helység nevét az önéletrajzi ihletésű Nutbush City Limits című dalában örökítette meg. Az ötvenes évek elején St. Louis-ba költöztek, Tina itt kezdett énekelni a helyi klubokban. Tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként Ike Turner Kings of Rhythm elnevezésű együtteséhez, ahol hamarosan szólóénekessé és a gitáros Ike feleségévé lépett elő, 1960-ban A Fool In Love című daluk felkerült a listákra, ettől kezdve Ike és Tina Turner Review néven járták Amerikát, majd a világot.

Házasságuk szakmailag volt sikeresebb, számtalan daluk lett sláger (River Deep, Mountain High, Proud Mary), 1969-ben a Rolling Stones turnéján ők voltak az előzenekar.

Személyes kapcsolatuk azonban egyre jobban megromlott, a drogokra rászokott Ike kizsákmányolta, csalta és ütötte-verte feleségét, aki sokszor csak napszemüvegben, fájdalomcsillapítókkal teletömve tudott színpadra állni.

Amíg el nem hagyta a férjét, és fel nem fedte, hogy mi rejtőzik a színfalak mögött, évekig folyamatosan turnéztak, részben azért, mert Ike-nak elég sűrűn kifutott a pénzéből, és nem volt hajlandó kihagyni egy koncertet sem. A férje miatt kénytelen volt színpadra lépni hörghuruttal, tüdőgyulladással, sőt, összeesett jobb tüdővel. Máskor a szerencsétlenség oka maga Ike volt.

Ahogy az „Én, Tina” című emlékiratában elmesélte az énekesnő, Ike nem sokkal találkozásuk után, az 1950-es évek közepén kezdte ütni, és csak egyre gonoszabb lett.

Bármitől és bárkitől provokálva forró kávét dobott az arcába, megfojtotta, vagy addig verte, amíg a szeme bedagadt, majd megerőszakolta. Egy előadás előtt eltörte az állkapcsát, és véres szájjal ment a színpadra.

 

A pohár 1976-ban telt be: az énekesnő egy színpadi veszekedés után a turné közepén hagyta ott férjét, saját bevallása szerint 36 cent készpénzzel és egy benzinkártyával a zsebében. Ike Turnerrel, aki 2007-ben drogtúladagolásban halt meg, soha többé nem váltott egy szót sem, csak a nevét tartotta meg. Még akkor sem álltak egy színpadon, amikor 1991-ben együtt kerültek be a rock halhatatlanjai közé, Ike ugyanis éppen börtönben ült kábítószer birtoklásáért, a kitüntetést helyettük Phil Spector, a River Deep, Mountain High című albumuk producere vette át.

A szólókarrierje lassan indult, Tina kísérletezett rockkal, diszkóval, különösebb feltűnés nélkül.

Takarított, olykor segélyen élt, hogy el tudja tartani gyerekeit. A szakma leírta, de 1984-ben a rockzene egyik legnagyszerűbb visszatérésének lehetett tanúja a világ. A negyvenöt éves Tina Private Dancer című, ötödik szóló albumából (a címadó dalt Mark Knopfler neki írta) 12 millió példány kelt el, négy Grammy-díjat söpört be érte, What’s Love Got to Do It című dala listavezető lett Amerikában.

A rendkívül energikus, lobogó hajú énekesnő világszerte zsúfolt arénákban adott koncertet, albumai milliós példányszámban keltek el, 1988-ban ismét Grammy-díjat kapott.

Kevés sztárnak sikerült ekkora utat megtennie és rengeteg dolgot kellett túlélnie. Fizikailag bántalmazták, érzelmileg teljesen megsemmisült és anyagilag is totálisan tönkrement az Ike Turnerrel húsz évig tartó kapcsolatában.

A negyvenes éveiben vált igazi szupersztárrá, amikor a legtöbb pályatársa éppen lefelé tartott, Tina Turner továbbra is tündökölt. Védjegyévé vált az erős kontraaltja, a merész mosolya és az erős arccsontjai, a parókapalettája és izmos lábai.

A zenei életben való sikere filmszerepeket is hozott neki, kezdve az 1975-ös Tommy című filmmel. Később Entity nagynéniként Mel Gibson partnereként tűnt fel a Mad Max 3. – Az igazság csarnokán innen és túl című filmben, amelynek betétdala, a We Don’t Need Another Hero azonnal sláger lett, de szerepelt Az utolsó akcióhősben is, valamint ő énekelte az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát. Természetesen róla is készítettek filmet, de ezt nem nézte meg, mondván: még így sem akarja átélni a férje által okozott szenvedéseket.

A kilencvenes évektől már ritkábban lépett fel, utolsó nagyszabású turnéjára énekesnői pályafutásának fél évszázados jubileumán indult, s ez lett a 2009-es év legjövedelmezőbb koncertkörútja.

Hetvenhárom éves korában ő lett a Vogue magazin legidősebb címlaplánya, és még abban az évben ismét házasságkötésre szánta el magát, ahhoz, a nála jóval fiatalabb német producerhez ment feleségül, akivel már húsz éve élt együtt, és a svájci állampolgárságot is felvette.

Több mint 150 millió lemezt adott el világszerte, 12 Grammy-díjat nyert, 1991-ben Ike-kal együtt beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába – 2021-ben pedig egyedül, 2005-ben pedig a Kennedy Centerben tüntették ki, miközben Beyoncé és Oprah Winfrey ódákat zengett a díváról. Egy Broadway musical, majd egy HBO dokumentumfilm is készült róla 2021-ben, amelyet nyilvános búcsúnak nevezett.

Tina Turner a világ egyik legnépszerűbb énekesnője volt, aki több mint 200 millió lemezt adott el, s bekerült a Guinness rekordok könyvébe is, mert több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólista a szórakoztatóipar addigi történetében.

GALÉRIA: Tina Turner élete képekben A Magyar Nemzeten.

Borítókép: Tina Turner (Forrás: Wikipédia)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.