A diaszpóra egyik büszkesége lehet a kanadai közösség, azon belül is Torontó és környéke. Nem csak nemzeti ünnepek alkalmával jönnek össze, hanem kulturális, hagyományőrző és vallási jellegű programok is összekötik őket. Fontos bázisaik az elmúlt években lettek felújítva vagy átadva, amiért nagy köszönet illeti Balla Sándor építési vállalkozót. Magyarságtudata átfonja tevékenységét, az üzletben és a hétköznapi életben is a torontói magyarokra fókuszálva cselekszik.

Valószínűleg a világ minden táján voltak megemlékezések október 23-án, a magyarok lehetőségeikhez mérten, a járványügyi intézkedések előírása szerint ünnepelték a magyar bátorságot. Bátran mondhatjuk, hogy a torontóiak múltidézése lett a legkülönlegesebb: nemzeti színekben világították ki a Niagara-vízesést. 

Balla Sándor, a Kanadai Magyar Vállalkozók elnöke még most is hihetetlennek tartja, hogy ilyen formában méltathatták az 1956-os forradalom emléknapját. A kezdeményezés Magyarország Torontói Főkonzulátusától indult. Sándor pedig kapcsolatba lépett a volt kulturális miniszterrel, aki szívesen támogatta az ötletet. Az engedélyezés az utolsó pillanatokban rendeződött el, de annál nagyobb volt a szervezők öröme. Körülbelül 100-120-an vehettek részt személyesen az eseményen. Amikor felmentek a világítótoronyba, a helyszínen várta őket a Niagara Park képviselője, aki nagy tisztelettel köszöntötte az 56’-osokat. Torontói magyar főkonzul, Palkovits Valér a kanadai, Sándor pedig az amerikai rész kivilágításáért volt felelős. Az engedélyezett időtartam félóra volt. Többszázan figyelték a fényeket a Niagara folyó partján, a nagy eső elől miatt többek az autójukban bújtak meg. A rövid megemlékező összejövetel viszont közvetlenül a vízesésnél zajlott. Nem csak a forradalomra, de Trianon 100. évfordulójára is visszatekintettek a kanadai magyarok. Szimbolikusan száz szál rózsát dobtak a vízbe. 

Balla Sándor az 1980-as évek végén költözött el Erdélyből, a partiumi Szilágyperecseny településről. Szülőföldjére nagy szeretettel gondol azóta is. 1992-ben telepedett le Kanadában, majd három év múlva kezdett saját építőipari vállalkozásba, azóta is ezzel foglalkozik. Balla Sándor a 2000-es évek elején került be közelebbről a magyar körforgásba, a húsz év tevékenységét hosszasan lehetne taglalni. 

Nemrégiben kitüntetésben részesült Áder Jánostól, Magyarország köztársasági elnökétől. Az érdemkeresztet a következő konferálás kísérte: “…a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese, a Kanadai Magyar Élet magazin tulajdonosa és kiadója, Winum Tokaj Kanada elnöke, a magyar-kanadai üzleti kapcsolatok fejlődését szolgáló munkája, valamint a torontói magyar közösség körében végzett hagyományőrző és közösségépítő tevékenysége elismeréséért magyar érdemkeresztet kapott.”

Érdemtelennek éreztem magam első alkalommal, amikor megkaptam az értesítést a főkonzulátustól. Végiggondolva az életemet, rájöttem, hogy csak egy eszköz vagyok a magyarság életében a Jóisten kegyelméből. – ilyen érzések kavarogtak Sándorban az elismerés kapcsán. Büszke arra, hogy az elmúlt 5 évben a Kulturális Tanács elnökeként dolgozva jelentős kulturális és hagyományőrző programokat hoztak létre. Kiemelkedő volt az első Hungarofeszt, mert egységbe kovácsolta a torontói magyarságot. Úgy érzi, ennek a munkának az érdeme volt az, hogy átvehette a kitüntetést. Mint vállalkozó hálás, hogy az elmúlt években 4 olyan közösségi házat építhetett, ami a magyar kultúrát és hitet erősíti. Elkészült a Torontói Magyar Ház, a baptista templom, felújították a katolikus templomot, visszakapta helyét a magyar iskola, illetve hamarosan befejezik a Diaszpóra Központot a református templomnál. A torontói magyarságnak van jövője, van miért és van ahol összejöjjenek. Sándor külön örül annak, hogy a torontóiak Magyarország jó hírnevét is tovább tudják adni. 

A magyarok lélekszámáról azt érdemes tudni, hogy csak Ontarióban körülbelül 167 ezer magyar él, nagyon sok szervezet van, hétről-hétre programokat szerveznek, a templomok is tele vannak. Kanada egyéb tartományaiban szétszórva élnek a magyarok, a kapcsolattartás köztük főleg a közösségi médián alakul. Torontó 100 km-es körzetében azért 2-3 havonta összejönnek, nyáron piknikeket szerveznek. Idén sem maradtak el az alkalmak, viszont a résztvevők száma limitálva volt. Húzóerő a közösségben a Torontói Magyar Ház, Orbán Balázs Társaság, a Mérnökegyesület, a Rákóczi Alapítvány, és a főkonzulátus. 

Az említett Kanadai Magyar Élet magazin fő célcsoportja az idősebb korosztály, azért őket szeretnék elérni elsősorban, mert ők kevésbé férnek hozzá a közösségi médiához. Maga az újság már 75 éve működik, Sándor néhány éve vette át.  Cikkeik összefogják a helyi eseményeket, negyedévente jönnek ki új számok. 

A magyar borkultúra a tengerentúlon sem kevésbé népszerűtlen, mint az Anyaországban. A Winum Tokaj magyar borokat értékesít Kanadában. Sándor a Kanadai Magyar Export Agency  ügyvezető igazgatójaként, a magyar kormány támogatásával kis- és középvállalatokat invitál az észak-amerikai piacra. A magyar borok sokat változtak az utóbbi években, egyre finomabbak kerülnek a kanadai boltok polcaira. Minőségük akár egy olasz vagy Argentín termékkel vetekszik. Legelismertebbek a tokaji fehérborok, több díjnyertes van köztük. November közepén egy nagyszabású kóstoltatással készülnek Kanadában. Online kapcsolat segítségével magyar borászok jelentkeznek be, és Torontó 10 leghíresebb hotelének, éttermének prezentálják a nedűket.

Képek: Balla Sándor – Facebook

Ahogy Sándor is említette az interjúban, a torontói közösség olyan anyag, amiből van mit gyúrni. Azt kívánjuk nekik, hogy őrizzék meg azt a kollektív felelősségérzetüket a magyarság iránt, amivel jelenleg élnek, mert a mindennapi tettek, kisebb-nagyobb kulturális és hagyományőrző rendezvények teszik igazán erőssé a magyarságot távol az Anyarszágtól. Balla Sándornak pedig szívből gratulálunk az elért sikereihez, és a kitüntetéshez!

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.