Főoldal Hírek Magyarországi hírek Nemzetközi bélyegkiállítás nyílt a Stefánia Palotában

Nemzetközi bélyegkiállítás nyílt a Stefánia Palotában


Az idei év legrangosabb bélyegkiállítását rendezték a Stefánia Palotában. Az eseményt a tárlat fővédnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg.

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége október 4-6. között rendezi meg az év legrangosabb szemléjét, a 92. bélyegnappal összekötött HUNFILA 2019 Budapest Nemzetközi Bélyegkiállítást. Idén tizenkét nemzet filatelistáinak gyűjteményét csodálhatják meg a látogatók a Stefánia Palotában.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter, az esemény fővédnöke a kiállítás megnyitóján elmondta: a bélyegek, a bélyeggyűjtés szenvedélye határokon átívelő kapocs, amely közös élményt nyújt a különböző kultúrák filatelistáinak. Mint mondta, vannak, akik csak egy apró papírdarabnak látják a bélyegeket, holott olyan művészi alkotások, amelyek egyetemesen hordozzák magukon az emberiség történetét. A bélyeggyűjtés napjainkban fellendülőben van, s bár lehet, hogy a hétköznapi forgalomban csökken a bélyegek száma, a minőségük azonban nem – mondta a honvédelmi miniszter.

Napjainkban sokan gondolják, hogy leáldozóban van a bélyeggyűjtés világa. Azonban a felhasznált bélyegeknek csak a száma csökken, a minősége nem – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Hozzátette: mindig lesznek új bélyegek, még akkor is, ha már nem kell majd postai borítékra ragasztani őket.

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) által szervezett bélyegmustrára 12 országból érkeztek kiállítók.

A megnyitón adták át a 2018-as év legszebb bélyegének járó címet. Az elismerést a Kastélyok Magyarországon alkalmi bélyeg nyerte, amelynek alkotója Domi Eszter grafikus, kivitelezője a ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. volt.

A díjnyertes bélyegek

Az ünnepélyes megnyitón bocsátották forgalomba a 92. bélyegnapi kétcímletű bélyegsorozatot és bélyegblokkot a hozzájuk tartozó alkalmi borítékkal együtt. Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte: a bélyegek az 1948/49-es szabadságharc kiemelkedő személyiségeinek és vértanúinak állítanak emléket.

A legelső magyar postabélyeget Kossuth Lajos rendelte Than Mór festőművésztől, azonban a szabadságharc bukása miatt a forgalomba helyezés nem valósulhatott meg – idézte fel.

A tárlat megemlékezik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő személyiségeiről, valamint az aradi vértanúkról is. Ebből az alkalomból a Magyar Posta a Honvédelmi Minisztérium támogatásával külön bélyegeket és emlékívet jelentetett meg. A bélyegsort és a bélyegblokkot forgalomba bocsátó dokumentumot Benkő Tibor látta el kézjegyével.

A három napig nyitva tartó tárlaton szakmai előadásokon, beszélgetéseken és tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. A kiállítás, amelyen az MH Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör ritkaságai is szerepelnek, vasárnapig látogatható.

A HUNFILA 2019 ideje alatt látható egy Herendi Porcelán-kiállítás, valamint Szendrei Judit képzőművész bélyegképeinek tárlata is a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.