Vajtay István és Gabriella a regös alumni csapatát erősítik New Brunswickban, de anno a clevelandi elinduláshoz is volt közük. Természetesen részt vettek a clevelandi Cserkész Regös Csoport 50 éves fennállásának jubileumi gáláján. Nosztalgiáztak és szurkoltak a brunswick-i fiataloknak, hogy jól sikerüljön a vendégszereplésük ezen a fontos eseményen. Úgy érzik, bár nem volt rövid az előadás, csak úgy repültek a percek!

YouTube player

Rengeteg jó emléket felelevenített a gála a saját regös életünkből. 1970-ben kezdtük el, volt némi szerepünk abban, hogy clevelandben is elinduljon a regös cserkészet. Nagy elégtétel látni, hogy ennek a munkának már ötven éves múltja van Clevelandben. Istvánnak és Gabriellának számtalan szép emléke van arról a több évtizedről, amit regösként töltöttek. Utóbbi vezetői pozíciót is betöltött éveken át.  Majdnem mindenkit ismertünk, az egész fantasztikus volt. Az, hogy ennyi fiatal van, az megható és gyönyörű – folytatta Gabriella.

A regösök hagyományőrzők. Amikor ezt a kifejezést halljuk, sok esetben a csángó, a szatmári, a mezőségi táncok jutnak eszünkbe. De elfeledkezünk arról, hogy van egy saját amerikai magyar hagyományunk: Clevelandben 73 éves a cserkészet, 50 éves a regöscsoport. Mint diaszpórában működő magyar cserkészetnek, felelősségünk helybéli örökség megőrzésével is foglalkozni. István szerint ezen a clevelandi regösök példásan munkálkodnak.

A kultúrát nem lehet örökölni, minden generációnak magának kell megteremteni. A szülők a cserkészet mindent megtesznek, amit tudnak, hogy továbbadják a magyarságukat, de a döntést a fiataloknak maguknak kell meghozniuk. Feladatunk serkenteni bennük a vágyat, hogy meg akarják szerezni, amit tőlünk kaptak – fogalmazott István, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség vezetőségi tagja.

ReklámTas J Nadas, Esq

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.