„Nem határon túli magyarok vagyunk, hanem határtalanul magyarok.” –  Patkós Attila és Kiss Péter kiegészítik egymást a stúdióban, mindkettőjükben megvan a magyarság és a közösség iránti elhivatottság, a maguk területén mindig is szorgalmasok voltak. Szeretetből csinálják műsoraikat, nem a meggazdagodás lebeg a szemük előtt. A felszerelésbe is saját költségeiket tették bele. A sors akkor hozta őket össze, amikor már régóta Amerikában éltek, és jó barátságot ápoltak. Egy projektben való részvétel rádöbbentette őket, hogy nagyon jól tudnának együtt dolgozni, megvalósítani kreatív ötleteiket.

 

Nem mondunk újat azzal, hogy az elmúlt év karantén-kötelezettségeinek következtében többen váltottak személyes jelenlétet igénylő munkájukról online-ra, vagy kezdtek el érdeklődésüknek megfelelő tartalmakat gyártani közösségi oldalakra, hogy a bezártságban is összejöjjenek az emberek, jobbhíján virtuálisan.

Mielőtt elárulták volna vendégeink, hogy mivel csábítják el a közönségüket, szót ejtettünk arról, hogy honnan is indultak. Magyarországon nőttek fel és építettek karriert. Péter dj-ként a diszkózásban találta meg önmagát. Jelenleg New Yerseyben és New York-ban tevékenykedik, a magyar ház aktivistáihoz tartozik. Civil állása mellett eljár házibulikba és születésnapokra zenélni. Mindez nem a pénzt jelenti számára, hanem a közösséggel való kapcsolatot. Mint kiderült, technikai beállítottságú személy, nem a szavak emberének mondja magát.

Attila a műsorvezető a csapatban. Harminc éve már, hogy először köszöntötte a hallgatókat mikrofon mögül. Gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy rádiós lett. Egy anekdota szerint eleinte a nagypapája azt hitte, hogy csupán szerelni szeretné a készüléket, nem pedig médiamunkás jövőre vágyik. A magyarországi Hódmezővásárhelyről származik, innen indult karrierje, de rengeteget turnézott vidéken. Példaképe Szilágyi János, az ő modorát, könnyed, kötetlen stílusát igyekszik követni saját munkásságában.

A Jó ebédhez szól a móka története tavaly áprilisban indult. De Attila és Péter jó baráti viszonya már akkor 7 évre nyúlt vissza. A kezdő lökést a műsor indításához az a projekt adta meg, amikor amerikai magyarok szólaltatták meg az Ismerős arcok híres slágerét. Egyébként a dal az utóbbi évek alatt akkora népszerűségnek örvend, hogy a magyarság nem hivatalos himnuszaként emlegetik. Péter volt a Nélküled-USA elindítója, és az, aki meggyőzte az éneklés iránt egyébként nem rajongó Attilát és párját, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Nagy örömükre be is kerültek a klipbe. Most már kollégaként emlékeznek vissza a közös sikerélményre, és arra, hogy Péter sehogy sem tudta rászedni Attilát, hogy lemezlovas karriert indítsanak együtt.

Az élő adás címe az ötletbörzéjük eredménye. A Duna Televízió legendás műsorából, A Jó ebédhez szól a nótából merítettek ihletet. Péter nagyon kedveli a szójátékokat, és nagyon helytálló is volt a névválasztás, mert kiemelt céljuk volt az induláskor (és azóta is), hogy mindenféle helyzetben pozitivitást sugározzanak követőiknek. Megszólalóik pozitív emberek olyan történetekkel, amelyek mások számára is motiválhatók lehetnek. Vendégeik egyelőre az Amerikában élők közül kerültek ki, de terveik között van a közeljövőben megszólítani egy magyarországi célközönséget, hogy rácáfoljanak néhány sztereotípiára, és megmutassák, hogy az USA-ban sincs kolbászból a kerítés.

A kulisszák mögé is „bepillanthattunk”: az élő adásokat egyaránt készítik külső és belső helyszínekről, a stúdió pedig Attiláék otthonában lett kialakítva, itt fogadják vendégeiket. Péter úgy látja, hogy igazi csapatmunkát alkotnak minden háttérmunkással: a párjaikkal, a vágókkal, operatőrökkel és zeneszerzőkkel. A szerkesztők elmondása szerint mára kiforrott bennük, hogy milyen irányba szeretnék folytatni a tartalomgyártást, de a részleteket egyelőre a közönségük kíváncsiságára bízzák.

Az álmuk az, hogy miután helyre állt az élet a járvány után, szerves részei legyenek a diaszpóra rendezvényeinek, minél több helyszínen képviselhessék a közösséget, tovább adják saját pozitív gondolkodásmódjukat. Nem titkolt vágyuk a többi vloggerhez hasonlóan egy akkora követőbázis, hogy már-már egy New York-i magyar médiának nevezhessék magukat.

Kérésük csak annyi Önök felé az új esztendőben, hogy továbbra is maradjanak támogatók és segítőkészek az élő adás közben. A visszajelzések nagyon sokat jelentenek számukra, szeretnének folyamatos visszajelzésben részesülni, legyen az dicséret vagy kritika.

Műsoraik elérhetők minden vasárnap délben a Facebook oldalaikon a Peter Sizare és Attila Patkós nevek alatt.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Dorgay Zsófia
Kárpátalján születettem, jelenleg is itt élek. Igyekszem aktív és hasznos tagja lenni a közösségemnek. Hamar felismertem a kisebbségi életben rejlő értékeket és előnyöket. Az írást még gimnáziumban elkezdtem, majd az egyetemi magyar diákszervezet sajtósa voltam. A Bocskai Rádióval egészen friss a kapcsolatom. Boldog vagyok, hogy cikkeimmel segíthetem a munkájukat.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.