„Kérem, jöjjenek, segítsenek nekünk!” – fordult az Egyesült Államok valamennyi orvosához és ápolójához Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Az államban megállíthatatlanul emelkedik a Covid-19 halálos áldozatainak száma.

A Johns Hopkins egyetem és kórház legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban hétfőn reggeltől estig 368-cal emelkedett a koronavírus-járvány halottainak a száma. A legfrissebb adatok szerint 159 689 fertőzöttje és 2 951 halottja van a vírusnak.

Sajtókonferenciáján Andrew Cuomo kormányzó az Egyesült Államok valamennyi orvosához és ápolójához intézett segélykérésében úgy fogalmazott: “akinek van ideje és energiája, kérem, jöjjön segíteni nekünk, később mi is segíteni fogunk!”. A kormányzó ugyanakkor hozzátette, hogy bár még mindig nagyon magas, de csökkenőben van a kórházi kezelésekre szorulók lélekszáma.

Valamennyi tagállamban növekedett a megállapított fertőzöttek száma, különösen Marylandben és a déli Louisianában rosszabbodik feltűnően a helyzet. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója a Fox televíziónak adott hétfői interjújában elmondta: az államnak 12 ezer lélegeztetőgépre lenne szüksége, de eddig csak 192 berendezés érkezett.

A hét végére az új betegeket már nem tudják lélegeztetőgépre tenni.

Louisianában több mint 4 ezer regisztrált fertőzött és 185 halott áldozata van a járványnak.

Az amerikai sajtóban szívszorító riportok és tudósítások jelennek meg a járvány sújtotta tagállamokból. “Reggeltől estig halottakat szállítunk” – nyilatkozta az egyik orvos New York városában a The New York Times riporterének. A The Washington Post arról írt, hogy Maryland államban a már a lepusztultság miatt lezárt kórházakat is újranyitják, és konferenciaközpontokban is rendeznek be kórházakat. Az NBC  jelentései szerint kezd kritikussá válni a helyzet Utah államban is.

Címlapkép: Ideiglenes halottasházként funkciónáló sátrakat állítanak fel munkások a New York-i Bellevue kórház mellett, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány áldozatainak száma növekedni fog a következő hetekben a városban. Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

 

(Origo / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.