Újra ingyenes szűrővizsgálatokat végez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvos-csoportja október 7. és 12. között Hargita megyében – adja hírül közleményben a szolgálat.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagjai évente kétszer utaznak Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2017-ben a szervezet önkéntesei több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 58 gyermek magyarországi műtétjére, kivizsgálása, gyógykezelésére történt meg, és 50 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez.

Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

ReklámTas J Nadas, Esq
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz, Csíkszentdomokoson szűrnek majd. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak.

2017-ben közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, amelyeknél 6 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 155 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség.

„Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk. A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s Nyrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervizelést is – adja hírül a szolgálat.

Mindezek mellett részt vesz az újabb gyógyító körúton a mozgó fogorvosi rendelő is. A gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok 2017-ben Kápolnásfalun a Kriza János Általános Iskola 181 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű tanulója számára végeztek szűréseket, kezeléseket.

A szakemberek itt közel 100 gyermeknek kezelték a fogait, amelyek között volt foghúzás, tömés, fogkőeltávolítás, illetve barázdazárás is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat romániai útjának programjába sporteseményt is beiktat. Az orvoscsoport látogatása mellett

a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsét is megtartják október 12-én, pénteken Csíkszentdomokoson.

A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is segíti az OTP Bank, amely 1994 óta az NGYSZ főtámogatója. A bank kiemelten támogatja a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját, így az októberi erdélyi orvosi körúthoz is ingyenesen biztosít két kisbuszt, egy kisteherautót és gépkocsivezetőket.

A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan

a romániai OTP-bankfiókokban is adományládákat helyeztek ki, az ezen keresztül befolyt összeg az NGYSZ Romániai Egyesület munkáját segíti.

Az idei erdélyi úthoz a Mercedes-Benz Hungária Kft. ismét a Szolgálat rendelkezésére bocsát két mikrobuszt és egy terepjárót. Továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának is köszönik az önkéntes orvos-csoport útjának és munkájának a támogatását.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.