Donald Trump arra utasította az Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy egy héten belül végezzen el pótlólagos vizsgálatot Brett Kavanaugh főbírójelölt ügyében, akit több nő is szexuális zaklatással vádolt meg.

Trump pénteki közleményében arról tájékoztatott, hogy a szenátus igazságügyi bizottságának kérésére utasította újabb vizsgálatra az FBI-t, hogy ezáltal naprakészebbé váljanak a főbírójelölt aktái. Trump hangsúlyozta, hogy a pótvizsgálatnak korlátozott mértékűnek kell lennie, és kevesebb mint egy hét alatt le kell bonyolítani.

A Fehér Ház eddig azon az állásponton volt, hogy új FBI-vizsgálatra nincs szükség, mert a főbírójelöltet már átvilágították.

Brett Kavanaught több nő is szexuális zaklatással vádolta meg az elmúlt napokban.

Egyiküket, az 51 éves Christine Blasey Ford pszichológus professzort csütörtökön hallgatta meg a szenátus igazságügyi bizottsága, és ugyanaznap Kavanaugh is a testület elé állt. A szenátusi meghallgatásuk kilenc órán át tartott. Ford egy 1982-es esetről beszélt, és azt állította, hogy Brett Kavanaugh és egyik barátja részegen betuszkolta őt egy szobába, ahol Kavanaugh megpróbálta levetkőztetni és megerőszakolni, betapasztotta a száját. A főbírójelölt azonban ártatlannak mondta magát, többször és határozottan tagadta a vádakat.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága csekély támogató többséggel a szenátus egésze elé küldte az ügyét, és tudatta, arra fogja kérni Trumpot, hogy az FBI-nál kezdeményezzen az ügy hátterét feltáró pótlólagos vizsgálatot, amelyet legkésőbb október 5-ig le kell bonyolítani. Ezt eddig is követelték a bizottság demokrata szenátorai, de a republikánusok mereven elzárkóztak ettől. Azután fordult a kocka, hogy Jeff Flake arizonai republikánus szenátor az utolsó percben gyakorlatilag a demokraták álláspontjára helyezkedett, és úgy foglalt állást, hogy a végleges szenátusi szavazás előtt le kell folytatni a tényfeltáró vizsgálatot az FBI-nál, amire azonban csak Trump adhatott utasítást. A szenátusi republikánus vezetői beleegyeztek ebbe, és a vizsgálat végéig elhalasztották a végleges szavazást.

Trump bejelentése után Kavanaugh a Fehér Ház által kiadott közleményben tudatta, hogy továbbra is együttműködő lesz. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy jelölési folyamat során az FBI már kihallgatta.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.