A múlt héten, szeptember 27-28-án került megrendezésre első alkalommal Kanadában, Toronto városában, a huszonkét éve minden évben nagy sikerrel megrendezett Árpád Kupa. A tavalyi sikeres San Franciscó-i torna után az idén Toronto városa vállalta magára ennek, a most már vándor kupának kinevezett, plusz 35 feletti öregfiúk labdarúgó tornájának megrendezését, amelyre évek óta Észak-Amerika több városából és Magyarországról is rendszeresen érkeznek az öregfiúkból álló csapatok.

A részvételi szándékát nyolc csapat jelezte, és ugyanennyi is vett részt a kétnapos eseményen. Ezek Eger, Szekszárd, MTK, San Francisco, Toronto FC, Toronto Mérnök, a Parlament és a Clevelandi Magyarok csapata voltak.

A hosszú évek alatt a meghívásnak eleget téve több híres magyar labdarúgó is tiszteletét tette ezen az észak-amerikai magyar diaszpórában élő magyarságot összefogó, nagypályás labdarúgó tornán – úgy jelenlétével, mint játékával . Az idén példaként említhetjük Kű Lajost, a nyolcszoros magyar válogatott labdarúgót, olimpiai ezüstérmest, Halmai Gábort, az 57-szeres magyar válogatott labdarúgót vagy éppen Vince Ottót, aki szintén 11-szeres magyar válogatott labdarúgó.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Szerda este megtörtént a sorsolás egy családias fogadáson, amelyen csapatonként két küldött vett részt. Két négyes csoportba került a nyolc résztvevő csapat.

Csütörtökön reggel a megnyitó ünnepségen már a csapatok teljes létszámban jelen voltak, ahol a rendezők nevében Balla Sándor köszöntötte a játékosokat, a többi résztvevőt és a vendégeket. Ezt követte Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének köszöntő beszéde,aki egyben a torna védnöke is, és aki nem győzte eleget hangsúlyozni a sport összefogó erejét,  különösképpen a labdarúgás  közösségépítő  mivoltát.

A megnyitón mások mellett még felszólalt Palkovits Valér, az új torontói főkonzul is, aki csupán néhány hete foglalta el hivatalát.  

Mindezek után már a labdarúgásé volt a főszerep, a két pályán elkezdődtek a sorshúzás szerinti mérkőzések. A Clevelandi Magyarok csapata egy erős kezdésnek köszönhetően rögtön egy győzelmet tudhatott magáénak, majd a torna megnyerésére esélyes csapattól egy vereséget is bezsebelt még ugyanaznap. Másnap egy újabb vereség csupán az ötödik, hatodik helyezés elérését valószínűsítette. Végül idén az ötödik helyen végeztek, ami a csapat erejéhez méltó helyezésnek számít.  A tornát a San Francisco-iak nyerték, legyőzve a szekszárdiakat, a harmadik helyet az MTK nyerte, legyőzve a torontói Fradit.

Mindezek után a torontói Magyar Házban került sor a díjkiosztóra egy gálavacsora keretében, gyönyörűen megterített asztalok mellett, finom ételek, kellemes zene és baráti társalgások közepette.

Itt sikerült beszélgetnem a torna főszervezőjével, Balla Sándorral, Palkovits Valér főkonzul úrral és Szöllősi György főszerkesztő úrral.

Interjú Balla Sándorral főszervezővel:

Interjú Palkovits Valér főkonzul úrral:

Interjú Szőllősi György főszerkesztő úrral:

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.