Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az ukrajnai háborúról szólva.

A kormányfő kijelentette: a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek, annak megnyerésére buzdító, még több áldozatról szóló beszédeket tartanak és egyre veszélyesebb fegyvereket küldenek Ukrajnába. Rámutatott arra is: a nemzetközi közvélemény egyhangú békepártiság helyett ketté vált, a türkök, az arabok, a kínaiak vagy az afrikaiak ugyanis tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak.

A kormányfő szerint egy évvel ezelőtt még abban reménykedtünk, hogy ez a fegyveres konfliktus nem terebélyesedik igazi háborúvá. Közben mindennek az ellenkezője történt.

Tas J Nadas, Esq

Egy év után a háború sokkal durvább, mint valaha volt, komoly esély van arra, hogy Ukrajnával szövetséges országok katonái is részt vegyenek a háborúban

– mutatott rá. A magyar szolgálatok úgy látják, hogy mindkét oldalon százezer felett van az emberveszteségek száma. Összeadva a két oldal veszteségeit 200-300 ezer ember már biztosan nem tér haza – jegyezte meg.

Magyarország nem lehet védtelen

A miniszterelnök szerint mi vagyunk az egyetlenek, aki békepártiak a Vatikán mellett. Mindenkinek mások az érdekei. Bizony van itt jócskán üzleti spekuláció, gazdasági érdekek. Ezek egyáltalán nem zárhatók ki. Ez így van ennél a háborúnál is – húzta alá.

Véleménye szerint Magyarország biztonságára nézve, van olyan helyzet, amikor az embernek megtámadják a hazáját. Tehát egy országnak legyen hadserege, arra szükség van. Ehhez hazaszerető emberekre van szükség. A nemzeti kultúra ezért nagyon fontos – mutatott rá. Kiemelte azt is:

mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy mit kell tennie, ha baj van. Mint mondta, elszoktunk a háborús veszélytől, ezért ma nem tudná megmondani egy orvos, egy tanár, ha baj van, hova kell menni.

Ugyanakkor volt már ilyen tudásunk, ezért újra kell éleszteni – fűzte hozzá.

Harmadik lépésben pedig kellenek azok az emberek, akik megvédik a hazát. Ezért fontos, hogy a hadsereg ütőképes legyen. Növelni kell a katonái számát, a hivatástudatukat, emelni kell a képzési szintjüket és modern technológiát kell a részükre bocsátani.

Magyarország a béke oldalán áll, hazánknak ugyanakkor nem szabad védtelennek lennie. Kárt okozni Magyarországnak nem lehet

– rögzítette a kormányfő. Szavai szerint hazánkban a többség békepárti, míg a baloldal háborúpárti. – A nemzeti oldal képviseli a békét Magyarországon, és ők vannak többségben. Amíg viszont külföldről finanszírozzak a baloldalt, addig elvárják tőlük, hogy háborúpártiak legyenek – tette hozzá.

Az amerikai elnökválasztás hozhat változást

A miniszterelnök kitért arra is: az európai hatalmi rendszer átalakításáról csak úgy beszélhetünk, ha a háború kimeneteléről is beszélünk. Mint mondta, felelős politikusként erről nem spekulálhat a nyilvánosság előtt.

– Nagy lehetőség nyílt ki azok előtt, akik szeretnék megváltoztatni a hagyományos európai viszonyokat, a francia–német tengelyt

– emelte ki Orbán Viktor. Megjegyezte: az ukrán háború mögött most az amerikaiak ott vannak. – Az Egyesült Államok nem akar tűzszünetet – szögezte le a kormányfő, majd kitért rá, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztás hozhat ebben változást.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. március 10-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.