Nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely–magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk – emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A politikus hangsúlyozta: a székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, mert hasonló autonómiamodellek működnek több uniós tagországában.

A székely szabadság ügye a magyarság közös ügye határon innen és túl – jelentette ki a székely szabadság napja alkalmából kiadott közleményében a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János kiemelte: „nemcsak erőt merítünk a székelység kiállásából, de egyben példát is kapunk a székely–magyar közösségektől arra, hogy miképpen kell nemzeti identitásunkhoz ragaszkodnunk”.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár újra hitet tett a székelyek ügye mellett. Fotó: Mirkó István

Hozzátette: „ahol a székely zászló lobog, ott minden magyar otthon van. Ahogy a székelyeket, úgy minden magyar közösséget támogatunk abban, hogy önazonosságuk jelképeit használják és használhassák.”

Tas J Nadas, Esq

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a székelység önrendelkezésének igénye nem precedens nélküli vágyakozás, hasonló autonómiamodellek működnek az Európai Unió több tagországában.

Szavai szerint

ezek a példák is bizonyítják, hogy ha egy nemzeti közösség önrendelkezéssel bír és szabadon gyakorolhatja a megmaradáshoz szükséges jogait, az nem gyengíti, sokkal inkább erősíti az adott országot.

A politikus hozzáfűzte: a székelyek, akik ezer éven át védték országunk határait és egészen a XIX. század második feléig, sőt a kommunista Románia idején is egy rövid ideig autonómiával rendelkeztek, megérdemlik, hogy támogassuk a megmaradásukat szolgáló küzdelmüket.

Az államtitkár kiemelte, hogy „az Európai Unió többször is kinyilvánította, hogy a nemzeti közösségek védelméért nem kíván lépéseket tenni.

Nekünk, magyaroknak kell kiállnunk közösségeinkért, legyen szó akár a háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösségért való összefogásról vagy székely nemzettársaink ügyének támogatásáról

– fogalmazott.

Megerősítette, hogy a székelység, akárcsak a Kárpát-medence többi magyar nemzeti közössége, számíthat a magyar kormány kiállására és támogatására.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Székely zászló az országházon

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.