Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek. A kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét – jelentette be a miniszterelnök.

Megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a magyar családokat

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő a Facebook-videójában kifejtette: „A mai napon találkoztam azzal a csapattal, amelyet Mészáros Lajos képviselőtársam vezet, ő Dunaújváros parlamenti képviselője, amely csapat azon dolgozik most már hosszú hónapok óta, hogy megmentsük a Dunaferrt. A Dunaferrt tönkretették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók. Sajnos Brüsszeltől hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek. Más nem. A mai kormányülésen a képviselő úr előterjesztésére azt a döntést hoztuk, hogy a kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.”

Mindez azt jelenti, hogy a kormány mintegy 16 milliárd forintot biztosít erre a célra.

A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy a 6 hónap elteltével megbízható stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen majd ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek – összegzett a miniszterelnök.

 

A jó ideje bajban lévő Dunaferr felszámolását december közepén rendelték el, pár nappal az után, hogy a kormány mentőövet dobott a társaságnak. Az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem volt biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős,

 közel 500 milliárd forintnyi tartozása van.

Sőt, a helyzet odáig fajult, hogy a cég már a villamosenergia-számláit sem tudta fizetni, ezért a kormány november 30-án a Magyar Közönyben közzétett határozatával már megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását a Dunaferrnél azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta.

A Magyar Közlönyben december 13-án jelent meg a kormányrendelet, ami szerint ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását. A Fővárosi Törvényszék eszerint járt el december közepén.

Ősszel az energiaválság és az acélpiaci pangás miatt kialakult helyzetben már mindkét nagyolvasztóját leállította a cég.

A leállás közvetlen oka az volt a cég akkori tájékoztatása szerint, hogy a nélkülözhetetlen alapanyag, a koksz beszállítását évtizedek óta végző partner, a Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.