Amerikai-dél-koreai légi hadgyakorlatot tartottak F-22-es és F-35-ös típusú, ötödik generációs, lopakodó vadászgépek és B-1B hadászati bombázók bevetésével a Sárga-tengeren.

A dél-koreai védelmi minisztérium helyi idő szerint csütörtökön közzétett állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy a közös gyakorlat megmutatta Washington „akaratát és képességeit, hogy hiteles és erős – kiterjesztett – elrettentést nyújtson az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetéssel” szemben.

A kiterjesztett elrettentés fogalma arra vonatkozik, hogy az Egyesült Államok katonai képességeinek teljes eszköztárát, ideértve a nukleáris arzenálját is bevetve kész megvédeni szövetségesét.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

A Koreai félszigetet „hatalmas hadi arzenállá” válhat

Az észak-koreai külügyminisztérium reagálásában leszögezte, hogy

az Egyesült Államok és szövetségesei „a legszélső határhoz” tolták a helyzetet közös hadgyakorlatukkal,

ami azzal fenyeget, hogy a Koreai félszigetet „hatalmas hadi arzenállá és egyre válságosabb hadiövezetté teszik”. A KCNA állami hírügynökségen megjelent állásfoglalás szerint Phenjan nem érdekelt a párbeszédben Washingtonnal, míg utóbbi ellenséges politikát folytat.

Austin: A soha nem látott mértékű „phenjani provokációk” destabilizálják a térséget

Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter és amerikai kollégája, Lloyd Austin egyebek között a dél-koreai és amerikai katonai partnerség és hírszerzési együttműködés magasabb szintre emeléséről, a nukleáris elrettentésről, valamint az észak-koreai rakétafejlesztésekről és Phenjan nukleáris programjáról is egyeztetett kedden Szöulban. Austin a maga részéről arról beszélt, hogy a soha nem látott mértékű „phenjani provokációk” destabilizálják a térséget. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok kész hagyományos és akár nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére.

A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea egyre sűrűbben tesztelte ballisztikus rakétáit, valamint déli szomszédja és az Egyesült Államok elleni retorikája is felerősödött.

A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre,

gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.

(Mandiner / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.