A gazdasági, energetikai együttműködésről és a kulturális, oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel Szamarkandban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Savkat Mirzijojev elmondta: a magyar üzletembereket és vállalatokat szívesen látják Üzbegisztánban, és minden segítséget megadnak nekik, hogy beruházásaik sikeresek legyenek. Orbán Viktor arról beszélt:

a jelenlegi háborús és szankciós válságban egész Európa és benne Magyarország is azért küzd, hogy ne veszítse el gazdasági lendületét. Mi azonban ebben a helyzetben sem lassítjuk, sőt növeljük az együttműködés intenzitását térségbeli stratégiai partnerünkkel, Üzbegisztánnal

– szögezte le.

ReklámTas J Nadas, Esq

Erősítjük az atomenergetikai, vegyipari, pénzügyi és telekommunikációs területen elkezdett közös projekteket – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: mivel a világban az energiaválság még sokáig fennmarad, törekszünk arra, hogy közös gázkitermelési lehetőségeket is keressünk Üzbegisztánnal.

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy az üzbég diákok számára biztosított magyarországi ösztöndíjak számát évi 120-ról 170-re emelik – ismertette a tárgyaláson elhangzottakat Havasi Bertalan.

Üzbég kollégája mellett Orbán Viktor már Kaszim-Zsomart Tokajev kazah és Szadir Zsaparov kirgiz elnökkel is folytatott kétoldalú tárgyalásokat a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) találkozója során.

A kazah nagykövetség tájékoztatása szerint a felek megállapodtak a kazah–magyar sokoldalú kölcsönhatás kiterjesztésére, beleértve a gazdasági szférát is. Tokajev elnök a két ország közötti kapcsolatok dinamikus fejlődését méltatta, majd megköszönte a magyar kormányfőnek az együttműködések széles körű elősegítését.

„Kazahsztán és Magyarország között különleges kapcsolat van.

Amikor néhány évvel ezelőtt miniszterelnök lettem, már nagyon erős kulturális és gazdasági kapcsolatok voltak a két ország között.

Ebben a szakaszban a kazah és a magyar üzleti élet képviselőinek dinamikusabbá kell tenniük együttműködésünket.

A kazahsztáni nagyvállalatok magyarországi beruházásainak vonzása lehetővé teszi, hogy gazdasági kapcsolatainkat új szintre emeljük”

– idézte a nagykövetség a magyar miniszerelnök szavait.

Az eseményről most egy videót tett ki Orbán Viktor a hivatalos Facebook-oldalára.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Savkat Mirzijojev üzbég elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Szamarkandban 2022. november 10-én. (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

(Magyar Nemzet)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.