Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki, budapesti találkozójától hangos a világsajtó.

A világ vezető lapjait is élénken foglalkoztatta Orbán Viktor miniszterelnök és Ulf Kristersson svéd kormányfő budapesti találkozója. A beszámolók szerint a svéd miniszterelnök budapesti látogatása mindenkit meglepett, mivel Ulf Kristersson korábban azt nyilatkozta, csak azt követően látogat el a magyar fővárosba, miután Magyarország is jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását.

A világsajtó arról is beszámolt, hogy új hadiipari megállapodást írt alá a két kormányfő, amelynek keretében a meghosszabbították a magyar haderő tizennégy Gripen vadászgépének szerződéseit, valamint Magyarország újabb négy Gripennel növeli a légierejét. Több lap is utalt rá, hogy a két ország között az elmúlt években jelentősen nőtt a kereskedelem, és egyre meghatározóbbak a gazdasági kapcsolatok.

ReklámTas J Nadas, Esq

Míg a legtöbb meghatározó nyugati hírportál érdemben nem tudott mit kezdeni a svéd-magyar találkozóval, és nem tudott fogást találni Magyarországon azon kívül, hogy utolsóként ratifikálja a NATO tagok közül hazánk Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez, a Politico mindent megtett, hogy ismét rossz színben tüntesse fel hazánkat. A lap szerint

a NATO-csatlakozás jóváhagyásához mindössze néhány sugárhajtású gép kellett és az, hogy a svéd miniszterelnök büszkeségét félretéve mégis elzarándokoljon Budapestre.

Arra is rámutattak, hogy Svédország korábban többször bírálta Magyarországot a jogállamisági aggályok és az LMBTQ+ közösségek diszkriminációja miatt.

Jakop Dalunde svéd zöldpárti EP-képviselőt is megkereste a brüsszeli lap, aki arra utalt, Orbán Viktort megsértették a jogállamisági kritikák és elsősorban emiatt kellett várnia Svédországnak arra, hogy csatlakozhasson a katonai szövetséghez. Emlékeztetett:

Az ellenzéki svéd Zöld Párt arra figyelmeztette Kristersson kormányát, hogy ne kössön Magyarországgal védelmi megállapodást a NATO tagságért cserébe.

A Politico Vadai Ágnes MSZP-s politikust is megkereste, aki gyerekesnek és irracionálisnak nevezte azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormány késleltette a svéd NATO-csatlakozást. Tompos Márton, a Momentum politikusa pedig a magyar miniszterelnököt azzal vádolta, az egoizmusán múlott a Svédországgal kapcsolatos jóváhagyás.

(Mandiner)

Borítókép: Orbán Viktor svéd kollégájábal. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.