Az országoknak nem szabadna alávetniük szuverenitásukat az Egészségügyi Világszervezetnek – jelentette ki csütörtökön Elon Musk, a Twitter elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a WHO főigazgatója nyomban visszautasította a mikroblogportálon, nevének említése nélkül álhírterjesztéssel vádolva meg az amerikai multimilliárdost.

„Az országoknak nem szabadna alávetni magukat a WHO fennhatóságának” – írta Musk a 132 millió felhasználóval bíró közösségi portálon, a Malcolm Robert jobboldali ausztrál szenátor videójában elhangzottakra reagálva, aki bírálta az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetét.

„Az országok nem vetik alá a szuverenitásukat az @WHO-nak” – írta válaszában Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. A #PandemicAccord (világjárvány-szerződés) ezen nem változtat. A szerződés segíti majd az országokat a világjárványokkal szembeni hatásosabb védekezésben. „Segíteni fog bennünket abban, hogy jobban meg tudjuk védeni az embereket, éljenek akár gazdag vagy szegény országban” – tette hozzá a 194 tagállamot tömörítő szervezet főigazgatója.

ReklámTas J Nadas, Esq

Röviddel később Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz visszatért a világegészségügy kérdéseiről tartott heti sajtótájékoztatója megnyitójára, amelyen rámutatott a megállapodásról a világhálón terjedő ”hamis információkra„.

„Az az állítás, hogy a szerződés értelmében hatáskört adnának át a WHO-nak, egyszerűen hamis.

Ez »fake news«” – mondta főigazgató. Biztosított arról, hogy „az országok saját maguk döntenek arról, hogy miről rendelkezzen a szerződés.”

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz március elején közölte újságírókkal, hogy a WHO-tagállamoknak tárgyalniuk kellene a szerződéstervezetről, amelyben egyebek mellett szabályoznák az információk megosztásának és a védőoltásokhoz való hozzáférés tekintetében a gazdag és szegény országok között meglévő különbségnek a kérdését.

A szerződéstervezet gondolata azután merült fel, hogy a nemzetközi közösség – úgy az egyes államok, mint a WHO – kudarcot vallott a Covid-19-világjárvánnyal szemben, azzal a váddal szembesülve, hogy túl későn és kevés szolidaritással lépett fel.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.