Lloyd Doggett texasi demokrata képviselő kedden nyilvános levélben szólította fel Joe Biden amerikai elnököt, hogy a múlt heti elnökjelölti vitán nyújtott gyenge teljesítményét követően vonja ki magát a 2024-es versenyből – számolt be a Financial Times. Bár Doggett az egyetlen törvényhozó, aki nyilvánosan felszólította a regnáló elnököt, hogy szálljon ki a versenyből, nyilatkozata egybecseng a pártba tartozó törvényhozók és politikusok véleményével. Maine állam demokrata képviselője véleménycikkében azt írta, hogy már nem bízik Biden novemberi győzelmében.

Lloyd Doggett, Texas demokrata kongresszusi képviselője kedden az első olyan törvényhozó lett az elnök pártjából, aki nyilvánosan felszólította Bident, hogy lépjen vissza. Úgy fogalmazott: „túl sok forog kockán ahhoz, hogy egy [Donald] Trump-győzelmet kockáztassunk” a novemberi választáson.

Elismerve, hogy Trumppal ellentétben Biden elnök úr első számú prioritása mindig is az országunk, nem pedig önmaga volt, remélem, hogy meghozza a fájdalmas és nehéz döntést a visszalépésről

– mondta Doggett. A politikus lassan harminc éve, 1995 óta képviseli texasi körzetét, amely az állam egyik legnagyobb városát, Austint is magába foglalja.

ReklámTas J Nadas, Esq

Jared Golden, Maine állam demokrata képviselője a Bangor Daily News című helyi lapban közölt egy véleménycikket, amelyben azt írta, hogy nem bízik Biden novemberi győzelmében.

Bár nem tervezem, hogy rá szavazok, Donald Trump győzni fog

– mondta Golden. Marie Gluesenkamp Perez, Washington állam demokrata kongresszusi képviselőnője egy helyi televíziónak azt mondta, hogy szerinte Biden vitán nyújtott teljesítménye a választásba került. „Mindannyian láttuk, amit láttunk, ezt nem lehet visszacsinálni, és az igazság szerintem az, hogy Biden veszíteni fog Trump ellen” – mondta. „Tudom, hogy ez nehéz, de szerintem a kárt az a vita okozta.”

Egyre több jelölt neve merül fel, mélyponton Biden népszerűsége

A Financial Times rámutatott, hogy a kedden közzétett közvélemény-kutatások szerint Biden népszerűsége a választók körében a vita után történelmi mélypontra zuhant. A CNN felmérése azt is kimutatta, hogy Biden alelnöke, Kamala Harris jobban teljesítene nála egy Trump elleni hipotetikus összecsapáson. Annak ellenére, hogy az alelnök továbbra is rendkívül népszerűtlennek számít. A két tucat demokrata kormányzó közül, akik részt vehetnek a szerdai találkozón,

a kaliforniai Gavin Newsom és a michigani Gretchen Whitmer is felmerült, mint lehetséges jelöltek Biden helyettesítésére.

JB Pritzker illinois-i kormányzó, Biden újraválasztási kampányának társelnöke (a demokraták egy másik potenciális jelöltje) is részt vesz a találkozón – mondta egy, a politikus terveit ismerő személy. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Biden a következő napokban a kongresszusi vezetéssel is találkozik, valamint, hogy a jövő heti NATO-csúcson sajtótájékoztatót is fog tartani.

A CNN csütörtöki vita után végzett közvélemény-kutatása szerint a választók háromnegyede, a demokraták és a demokratákhoz hajló független szavazók több mint fele szerint a pártnak jobb esélye lenne az elnökségre egy új jelölttel. Ugyanez a felmérés azt mutatta, hogy Trump hatpontos, 49-43-as előnnyel vezet Biden előtt a regisztrált szavazók körében. A regnáló elnök népszerűsége az összes amerikai körében új mélypontra, 36 százalékra esett vissza. Biden egy keddi beszédében azt mondta a közönségnek, hogy „nem volt túl okos”, amiért „néhányszor körbeutazta a világot” a Trumppal való vita előtt.

Nem hallgattam a stábomra … és aztán majdnem elaludtam a színpadon

– fogalmazott Joe Biden, az USA elnöke és hadseregének főparancsnoka.

(Pesti Srácok / Financial Times)

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a 72. alkalommal tartott, úgynevezett nemzeti imareggelin a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. február 1-jén. A hagyományos évenkénti rendezvényen az amerikai törvényhozók mellett számos külföldi vendég is részt vett. Fotó: AP/Andrew Harnik.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.